2024.04.25, Csütörtök
A Prove zenekar a paksi fesztivál győztese
telepaks.net

A Prove zenekar a paksi fesztivál győztese

telepaks.net

2020.11.10. 09:08

A Művészetekért Egyesület rendkívül következetesen támogatja több mint két évtizede a feltörekvő zenekarokat.

Hirdetés

A kistarcsai Prove zenekar lett az első helyezett a 23. Paksi Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztiválon, ami nagyszerű lehetőségeket ad a tehetséges zenekarnak. A pandémiás helyzet miatt online kísérhette figyelemmel a közönség a fesztivált, amit a Csengey Dénes Kulturális Központban rendeztek meg. Ruff Ferenc , a szervező Művészetekért Egyesület elnöke úgy tájékoztatott, hogy ötvenkét zenekar jelentkezett az idei paksi fesztiválra, az előválogató után tizenöt kapott meghívást, és közülük tizenhárom állt színpadra.

A Művészetekért Egyesület rendkívül következetesen támogatja több mint két évtizede a feltörekvő zenekarokat. A program kiemelt szakmai támogatója volt idén is az NKA-Hangfoglaló Program és az Öröm a zene program, amely az ország minden megyéjében biztosítja a zenekaroknak a tehetségkutató lehetőségét.

 

A zsűri tagjai. Fotó: magánarchívum
A zsűri tagjai. Fotó: magánarchívum

Pakson szakmai zsűri előtt játszottak a csapatok, aminek elnöke Berki Tamás dzsesszénekes, zenetanár volt. A szakmai zsűri tagjai voltak Papp Gyula zenész (Skorpió, Mini, P. Mobil, Dinamit), Sárdy Barbara énekes, szövegíró, Andrásik Remo gitártanár, a HANOSZ főtitkára, Cserteg István a Peron Music alapítója, Tóth Viktor szaxofonművész és Lombos Márton énekes, dalszövegíró.

A fesztivál legszínpadképesebb zenekara a Heatlie zenekar (Budapest) lett, a legígéretesebb zenekara a Dorchipelago zenekar (Budapest), Újfalusi Gábor-díjat kapott Regián Rékata (Ineffable zenekar – Csíkszereda), fellépési lehetőséget nyert a Légrádi Antal tehetségkutatón 2021-ben az SFV zenekar (Győr).

Fellépési lehetőséget nyert a Peron Music tehetségkutatón 2021-ben a Heatlie zenekar. Harmadik helyezett lett a Rockflow zenekar (Budapest), második az Ineffable, és első helyezést ért el a Prove zenekar.

A Prove zenekar. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A Prove zenekar. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Andrásik Remo azt mondta, hogy minden zenekar kiemelt teljesítményt nyújtott a tehetségkutatón, így a zsűri nehezen hozta meg a végleges döntést. A fellépő zenekarok stílusai igazán színessé tették a rendezvényt, és arra bátorította a résztvevőket, hogy mutassák meg magukat az ország másik huszonöt tehetségkutató rendezvényén is, így több esélyük van bekerülni az országos döntőbe.

A tehetségkutató első helyezett zenekara részt vehet a 2021 októberben megrendezendő Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjében, ahol hárommillió forintos fődíjért küzd a Kárpát-medence huszonhat legtehetségesebb, magyar feltörekvő zenekara Budapesten.

Helyi hírekPakszenekarfesztivál