2024.07.21, Vasárnap
Zöld Város: A II. világháborús emlékmű környékén is elkészült a burkolat
Fotó: szekszard.hu

Zöld Város: A II. világháborús emlékmű környékén is elkészült a burkolat

szekszard.hu

2023.09.15. 09:00

Továbbra is az ütemezésnek megfelelően halad a Zöld Város Program építési része. Hámori Szabolcs, a kivitelező HGT Invest Kft. vezetője arról számolt be, hogy gőzerővel dolgoznak, a határidőt tartani tudják - derült ki Szekszárd városi honlapjának tájékoztatásából.

Mint írták, a burkolatok legnagyobb része már a helyére került, a Szent István téri sétány egészen a múzeum épületéig elkészült, azt rövidesen átadják a zöldfelület előkészítésére. A munkásokat innen a lakótelepi játszóterek előkészítéséhez irányították át, ahova szeptember végén megérkeznek a játszóeszközök, így addigra a területeknek ott fogadókésznek kell lenniük.

A feladat a Prométheusz parkban a legösszetettebb, de ott is tartható a határidő, és rövidesen a Luther téren is látványos lesz a haladás.

Elkezdődött a városi bíróság körüli terület felújítása is

A bíróság működése és az ott található üzletekbe a bejutás biztosított, továbbá a parkolási lehetőségeket sem érinti a munka. Az építők tapasztalata szerint az egész város magáénak érzi a beruházást, középiskolás osztályok látogatják az építkezést. Több diák ajánlotta, hogy hétvégén segítene az építkezésnél, erre az életkori megkötések miatt természetesen nincs lehetőség.

A belvárosban 20 ezer négyzetméternyi betonfelületet törtek fel a kivitelezők, helyére 15 ezer négyzetméter burkolt felület kerül, így a zöldövezet fél hektárral nő. A növények telepítésére az építési munkák után lesz lehetőség.

A teljes érintett területen 137 lombhullató facsemetét, 9049 darab cserjét, 4845 tő évelő növényt és több mint 500 örökzöld csemetét ültetnek el.

A terekre 184 különböző féle pad és ülőke, 88 darab kerékpártámasz és több mint 130 hulladékgyűjtő kerül, de lesznek piknik asztalok székekkel, napelemes kandelláberek, illetve játszóterek és fitnesz eszközök.

A Polgármesteri Hivatal az érintettekkel közvetlenül tartja a kapcsolatot, a lakosság tájékoztatása pedig a hivatal elektronikus felületein és a sajtón keresztül valósul meg. Aki a [email protected] címen jelzi elérhetőségét, az közvetlenül is megkapja a projekttel kapcsolatos tájékoztató anyagokat, továbbá a Hivatal a 74/999-313-as számon telefonon is nyújt felvilágosítást munkaidőben.

A részterületeken az alábbi munkálatok zajlanak:

 1.  A Liszt Ferenc téren a burkolatok és a zöldfelületek teljes egészében megújulnak.
 2. A Liszt Ferenc tér – Luther tér közötti térsoron, kiegészülve a Prométheusz parkkal, valamint az ún. 160 lakásos épület és a Babits Mihály Kulturális Központ közötti térrel, ahol a burkolatok cseréje, zöldfelületek megújítása és növelése, játszótér építés, térrendezés, valamint a Prométheusz park szökőkútjának felújítása történik.
 3. Luther téren a jelenlegi park bontása után sétány- és térburkolat kialakítása valósul meg, a zöldfelületek megújítása mellett számos új bútorzat is kihelyezésre kerül.
 4. Wosinsky és a Kölcsey lakótelep épületei közötti terek felújításában a következők valósulhatnak meg:
  - Járdák burkolatcseréje és zöldfelületek felújítása.
  - A Kölcsey lakótelep új „fitness parkja” a Kölcsey ltp. 3-4. társasház mögötti területen, a régi sportpálya helyén valósul meg.
  - A Kölcsey lakótelep játszótere megújul és bővül.
  - A Wosinsky Mór lakótelep játszótere korszerűsödik, sportpályája megújul.

A kivitelezés várható időtartama: négy hónap.

A látványtervek a www. szekszard.hu/hu/zold-varos oldalon megtekinthetők.

A kivitelezési munka előrehaladásáról tájékoztatást a www.szekszard.hu honlapon, valamint a Facebookon Szekszárd Város Hivatalos Oldalán nyújtunk, hetente aktualizálva azt.

Helyi hírekSzekszárdZöld városHGT Invest Kft.városfejlesztés