2024.04.29, Hétfő

A geotermikus közműrendszer fejlesztését tervezi Tamási

Demokrata

2023.04.10. 14:47

A földhő megújuló energiaforrásként történő felhasználása komoly potenciált rejt a város energiahatékonyságának növelésében.

Hirdetés

A Tolna vármegyei Tamási legfőbb idegenforgalmi célpontja a városi fürdő, de a termálvíz nem csak a turizmus számára érték - írja a Demokrata. A városban geotermikus 2014-15-ben közműrendszer épült, amely jelentős mértékben kiváltja az önkormányzati kezelésben lévő középületek fűtési gázigényét.

A komoly mértékű gázmegtakarítás mellett a rendszer ahhoz is hozzájárul, hogy kevesebb üvegházhatást okozó szén-dioxid jusson a levegőbe, hozzájárulva az unióban, így hazánkban is prioritásként kezelt karbonsemlegességi célokhoz. A rendszer lelke a városi kemping területén létesített új, 1000 m talpmélységű termálkút, melynek vize kezelés után hőszigetelt távvezetéken keresztül jut el a kazánházakban kialakított hőközpontokhoz. Ennek köszönhetően az intézmények többségében önmagában a geotermikus fűtéssel is biztosítható a megfelelő hőmérséklet.

Tamásiban tervben van a geotermikus közműrendszer fejlesztése, a vezetékrendszer bővítése, a hőközpontok kialakítása és korszerűsítése, a termelő- és nyelőkutak kiépítése.

A földhő megújuló energiaforrásként történő felhasználása komoly potenciált rejt a város energiahatékonyságának növelésében, ugyanakkor cél a nem csak fűtési célú felhasználás: a városvezetés  villamos áramot is előállítana geotermikus energia segítségével. 

Helyi hírekTamási