2024.04.20, Szombat
Ez a Paks mellett épült új naperőmű 5500 háztartás energiaellátását képes biztostani

Ez a Paks mellett épült új naperőmű 5500 háztartás energiaellátását képes biztostani

magyarepitok.hu

2022.10.07. 12:22

A napelem-telepítési hullámot lovagolja meg a KÉSZ Csoport többségi tulajdonába tartozó Greenergy egy 10 millió eurós zöld beruházással.

Hirdetés

Naperőműpark nyílik Paks mellett: a Greenergy energetikai cég 10 millió eurós, azaz több mint 4 milliárd forintos beruházása évente több mint 5500 háztartás átlagos fogyasztását képes megtermelni. A létesítményt október 7-én délelőtt adták át.

Ez éves szinten 15-20 százalékkal magasabb napenergia-hasznosítást és kiegyensúlyozottabb napközbeni termelést tesz lehetővé a hagyományos rendszerekhez képest. A Greenergy a következő 1-2 évben további naperőművek és villamosenergia-tárolók megvalósulását tervezi az országban – derül ki az esemény kapcsán kiadott közleményből.

 

 

A Greenergy Cégcsoport napelemes erőműve 10 megawattos kapacitással működik, ez azt jelenti, hogy a napelemes erőmű használatával évente 4 ezer tonnával lehet csökkenteni Magyarország szén-dioxid-lábnyomát.

 

 

A paksi napelemparkot szeptember elején kapcsolták már felkapcsolták az energetikai hálózatra, a kereskedelmi üzem pedig októberben indul. A létesítményben több mint 44 invertert és 21384 napelempanelt szereltek fel.

A 2007-ben alapított Greenergy Cégcsoport egy magyar tulajdonban lévő, független, energiaipari vállalkozás, melynek többségi tulajdonosa a KÉSZ Csoport. A vállalat elsősorban nagy hatásfokú kapcsoltan működő (villamos- és hőenergiát termelő), valamint megújuló energiaforrást hasznosító kiserőművekkel foglalkozik.

 

A panelek napraforgóként követik a fényt

 

Dajbukát László Levente, a Greenergy-csoport vezérigazgatója

„A rendszer különlegessége, hogy követi a Nap pályáját, így a paneleket mindig az optimális napsugár beesési szögében tartja.

Ez éves szinten 15-20 százalékkal magasabb napenergia-hasznosítást és kiegyensúlyozottabb napközbeni termelést tesz lehetővé a hagyományos rendszerekhez képest. Az első évben a rendszer becsült termelése 17 GWh lesz” - mondta Dajbukát László Levente, a Greenergy Cégcsoport vezérigazgatója. 

 

 

A Greenergy közölte még: a cégcsoport számára kiemelten fontos a fenntartható energiaellátás kialakítása, ennek megfelelően jelenleg is több alacsony kibocsátású decentralizált erőmű egységgel rendelkezik vagy üzemelteti ezeket.

A kiserőművek villamosenergia-termelését a Greenergy saját erőmű szabályzó központja aggregálja és vezérli, így ezek a létesítmények egy virtuális nagyerőműként jelennek meg a villamosenergia- és rendszerszabályozási piacon.

 

További beruházások jönnek

A beruházást a Greenergy Cégcsoport a 2021-es Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében bevont 5,7 milliárd forint friss tőkéből finanszírozta. Dajbukát László Levente hozzátette: a megújuló energiaforrásokra és energiaportfolió szélesítésére egyre nagyobb szükség lesz, ezért a Greenergy a következő 1-2 évben további naperőművek és villamosenergia-tárolók megvalósulását tervezi az országban.

 

 

Magyarországon jelenleg 3300-3500 MW-nyi napelem dolgozik. A kormány legfrissebb kapacitáselemzése szerint ez 2024-re 6500, 2030-ra pedig 13 000 MW-ra nőhet.

Galéria

Helyi hírekPaksnapelemerőműnapenergianapelemparkKÉSZ Csoport