2024.04.28, Vasárnap
Az aszály sújtotta évben is nőtt Tolnában a búza terméseredménye
illusztráció - pixabay

Az aszály sújtotta évben is nőtt Tolnában a búza terméseredménye

mti

2022.10.06. 16:05

A megyében három éve nem látott mennyiségű búzát, több mint 300 ezer tonnát takarítottak be, 6,8 százalékkal többet a tavalyinál.

Hirdetés

A csapadékhiány és a hőhullámok miatt jelentősen visszaesett az öt fő kalászos növény - búza, árpa, rozs, zab és tritikálé - terméseredménye: a betakarított mennyiség nem érte el a 6 millió tonnát, a termésátlag 4,4 tonna volt hektáronként - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal szerdán az MTI-t.    

A közleményben kiemelték, hogy a legjelentősebb kalászos növény, a búza termésmennyisége 4,2 millió tonna volt idén, 21 százalékkal csökkent 2021-hez viszonyítva. A búza betakarított területe közben 6,5 százalékkal 951 ezer hektárra nőtt tavalyhoz képest - tették hozzá.   

Kifejtették, hogy az országon belül jelentős különbségek alakultak ki. Mennyiségébe és arányaiban is a legnagyobb visszaesés Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, ahol felére csökkent a termés, annak ellenére, hogy 16 százalékkal nagyobb területen arattak. A legjobb termésátlagával rendelkező keleti megyékben - mint például Hajdú-Bihar és Békés - szintén közel felére csökkent a hozam.   

A fentiekkel ellentétben Tolna megyében három éve nem látott mennyiségű búzát, több mint 300 ezer tonnát takarítottak be, 6,8 százalékkal többet a tavalyinál. A betakarított termés Zala megyében is nőtt - közölték.

Helyi hírekbúza