2024.03.29, Péntek
Szekszárddal ismerkednek a csíkszeredai diákok
Illusztráció: unsplash.com

Szekszárddal ismerkednek a csíkszeredai diákok

szekszard.hu, teol.hu

2022.04.08. 16:38

Szekszárdra érkeztek a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tizedikes diákjai, akiket kedden délután a városházán fogadott Gyurkovics János alpolgármester és Zaják Rita tanácsnok.

Hirdetés

Egy sok évtizedes hagyomány folytatódott új formában Szekszárdon - olvasható Szekszárd hivatalos honlapján, hivatkozva a teol.hu-n megjelent információkra.

Mint írják, az 1991-ben a Garay általános iskola akkori igazgatója, Biczó Ernő szervezte meg a Határtalanul tanulmányi versenyt, amelyre eljöttek Csíkszeredáról is a diákok.

Most az ugyanezt a nevet viselő, országos szervezésű programban jöttek Szekszárdra a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tizedikes, társadalomtudományokra specializálódott diákjai.

Ők a szekszárdi Bezerédj István Technikummal kialakított kapcsolatuk révén látogattak ide Erdélyből, s kedden délután a városházán fogadta őket Gyurkovics János alpolgármester és Zaják Rita tanácsnok.

Az alpolgármester említette, a nagy távolság ellenére szoros kapcsolat van a két város között azért is, mert Hargita már évek óta Tolna testvérmegyéje. Szólt arról, hogy a diákok egyik kísérője, Borsodi László tanár úr Baka István költészetéről írt monográfiát, ez volt a doktori disszertációjának témája. Beszélt személyes kapcsolatokról is, s a feledhetetlen emlékeiről, amelyek a csíksomlyói búcsúhoz kötődnek - olvasható a közleményben.

Hozzátették: a fogadáson Zaják Rita ajándékcsomagokat adott át minden diáknak s tanárnak, többek között egy Szekszárdot bemutató könyvet. Nagy Veronika tanárnő elmondta, a Határtalanul program keretében már voltak több magyarországi iskolában, így Miskolcon, Pesten, Szolnokon, de itt most vannak először.

Négy napos programjuk során először Szekszárddal ismerkedtek, majd kirándulnak Budapestre, egyik nap megnézik az ozorai és a simontornyai várat is. 

A látogatás itteni szervezője, a Bezerédj Technikumban tanító Orbán György elmondta, a szekszárdi diákok június első hetében mennek Csíkszeredára, viszonozni a látogatást - hangsúlyozza végezetül a közlemény.

Helyi hírekSzekszárddiákok