2024.04.20, Szombat

Szekszárd utcáin lehet majd megtekinteni ezt a különleges élő színdarabot

mti

2022.03.15. 10:52

A darab a színházban kezdődik, majd a szekszárdi belváros három helyszínén folytatódik, ahová a közönség fejhallgatóval követi a társulatot.

Hirdetés

A hazai németség kitelepítéséről szól a szekszárdi Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn - DBU) új darabja, amely egy család történetén keresztül mutatja be az eseményeket.      

A Nehéz csomag című előadás, amely egy jelenetekbe rendezett "audio-séta", a magyarországi németek életének döntő pillanatait mutatja be az 1941-es népszámlálástól az 1946-os kitelepítésig.     

"Részeseivé válunk egy magyarországi német család életének, átérezhetjük a családtagok közötti ellentéteket, kételyeiket, fájdalmaikat, emlékeiket, és átélhetjük a megérkezést Németországba" - írta a színház a bemutatóról, amelyet - betegség miatt - február 25-ről március 19-re halasztottak.     

A mű történelmi forrásokon, és a Magyarországról kitelepített németekkel és leszármazottaikkal folytatott beszélgetéseken alapul - mondta Lotz Katalin, a DBU igazgatója az MTI-nek.     

Ismertetése szerint az audio-sétán a nézők fejhallgatón keresztül hallhatják a színészeknek a próbákon felvett hangját, illetve aláfestő zenét és az atmoszférát érzékeltető hangokat. A színészek néhány jelenetben szinkronként rájátszanak a szövegre, a legtöbb esetben azonban csak mozgással fejezik ki a történetet, érzelmeket, ami filmszerűséget kölcsönöz az előadásnak.     

A darab azért is szokatlan lesz, mert a színházban kezdődik, majd a szekszárdi belváros három helyszínén folytatódik, ahová a közönség szintén fejhallgatóval követi a társulatot, majd visszatér a színházba. Lesz egy olyan helyszín is, amely egy vagont idéz fel, amellyel a család elhagyja Magyarországot.
      "Az előadásban megjelenő fiktív családon belül is másképp gondolkoznak a németségről, a háború alatti politikai helyzetről. Mindannyian áldozatai lesznek a háborúnak vagy a kitelepítésnek" - mondta Lotz Kat

Helyi hírekSzekszárdszínház