2024.03.19, Kedd
Több mint három méter vastag vasbeton alaplemezzel épül Paks II főépülete
illusztráció - paks2.hu

Több mint három méter vastag vasbeton alaplemezzel épül Paks II főépülete

mti

2021.12.04. 16:49

A 2029-2030-as üzembe helyezést mindenképpen tartani szeretné a kormány.

Hirdetés

2022-ben kezdődhet a két új atomerőművi blokk építkezési fázisa Pakson, amelyhez a létesítési engedély mellett további feltételeknek kell teljesülnie - mondta a két új blokk létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Szekszárdon.    

Süli János a Tolna megyei közgyűlés ülésén hozzátette: a reaktortartály, az olvadékcsapda gyártási engedélye, épületengedélyek és az alaplemez tervének elkészítése szükséges az építkezés elkezdéséhez.

A reaktortartály gyártási engedélykérelmét november 16-án már benyújtották a hatóságnak, amelynek öt hónapja van az elbírálásra - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a létesítési engedélykérelem beadása után az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) hiánypótlást kért a Paks II. Zrt.-től.  "A határidőknél fontosabb az, hogy a blokkok 60 évig megfelelő biztonsággal, jó termelési mutatókkal üzemeljenek" - fogalmazott.   

Ismertetése szerint a főépület tervének benyújtásához be kell adni a talajmegerősítés tervét is, amelyre azért van szükség, mert a két új blokk lényegesen nehezebb épületegyüttes lesz, mint az 1982 és 1987 között elkészült jelenlegi blokkok. Ezért a 3,2 méter vastag, vasbeton alaplemez alatt a talajt cementtejes injektálással meg kell erősíteni.   

A munkagödör kiásására jelenleg öt méter mélységig van engedély, ez a munka jövő év első felében kezdődhet - ismertette. A miniszter kitért arra, hogy a projekt finanszírozási szerződésmódosítását a magyar és az orosz törvényhozás is elfogadta; "a 2029-2030-as üzembe helyezést mindenképpen tartani szeretnénk" - tette hozzá.   

Beszélt arról is, hogy az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága szerint a megújuló energiaforrásokhoz képest az atomerőmű létesítésének ökológiai lábnyoma kisebb. Az atomerőművekhez képest a gázerőművek 40-50-szeres, a szénerőművek 100-szoros ökológiai lábnyommal termelnek áramot. Magyarország a két új paksi blokkal 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást tud kiváltani - mondta Süli János.

Helyi hírekPaksPaksi bővítésatomenergia