2024.03.19, Kedd
Vasárnap kezdődik az Advent – a katasztrófavédelem a tűzmegelőzésre figyelmeztet
Illusztráció/pixabay.com

Vasárnap kezdődik az Advent – a katasztrófavédelem a tűzmegelőzésre figyelmeztet

MTI

2021.11.26. 16:55

Felgyújtott egy konténerlakást sajtótájékoztatóján a katasztrófavédelem, így mutatta be, hogy milyen veszélyes a magára hagyott adventi koszorún égő gyertya.

Hirdetés

Vasárnap kezdődik az adventi időszak, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tűzmegelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt kérik a lakosságtól, hogy ügyeljenek a nyílt láng használatára: 

az adventi koszorún égő gyertyát ne hagyják égve magára, használjanak alátétet, és úgy helyezzék el a csillagszórókat, fényfüzéreket a karácsonyfán, hogy nyílt láng, illetve elektromos szikra ne okozhasson tüzet.

Évente 6-7 ezer lakástűz történik, és ezek jelentős része az adventi időszakban, illetve karácsonykor következik be.

 

A szén-monoxid-érzekelővel megelőzhető a tragédia

Fülep Zoltán országos tűzoltósági főfelügyelő a budapesti sajtótájékoztatón

a fűtőberendezések rendszeres ellenőrzését, a nyílt lángú fűtőtestek oxigén-utánpótlását, a szén-monoxid-érzékelők használatát hangsúlyozta, a berendezéssel ugyanis tűz fellobbanása esetén megelőzhető a halálos kiemenetelű tragédia.  

A katasztrófavédelem háromszáz füstérzékelőt, valamint az Opus Tigáz Zrt.-vel közösen félezer szén-monoxid-érzékelőt adott át karitatív szervezeteknek, ezzel összesen nyolcszáz rászoruló család otthona válik biztonságosabbá.

Az eseményen egy bemutató is volt: a IX. kerületi tűzoltó-parancsnokság épülete előtt felgyújtottak egy konténerben berendezett szobát, hogy demonstrálják, mennyire gyorsan terjednek át a lángok egy adventi koszorúról a teljes helyiségre.

  

Helyi hírekadventKatasztrófavédelemtűzmegelőzés