2024.04.24, Szerda
11 helyen gyűjthetjük Szekszárdon a használt sütőolajat
Illusztráció, pixabay.com

11 helyen gyűjthetjük Szekszárdon a használt sütőolajat

szekszard.hu

2021.11.15. 17:20

A megyeszékhelyek közül elsőként Szekszárdon épül ki olyan közterületre telepített hálózatos OilPlan800-as gyűjtőpontrendszer, mely a lakosság számára könnyen elérhető.

Hirdetés

A városban a közszolgáltató Vertikál Zrt. és a Biotrans Kft. együttműködése nyomán 2021. november 11-én a Piac téren indult el a gyűjtőrendszer, mely hamarosan több megyei jogú városban is megjelenik.

 

Zaják Rita tanácsnok és Cserháti László, a CseppetSem! Program vezetője, valamint Locskai István, a Vertikál Zrt. műszaki igazgatója mutatták be az új rendszert, melynek lényege, hogy a lakosság Szekszárdon 11 gyűjtőponton adhatja le szelektíven a környezetet súlyosan károsító anyagot. A gyűjtőpontok egy internetes térképen is elérhetőek IDE kattintva.

Zaják Rita tanácsnok kezdeményezésére a városi önkormányzat, a hulladékgazdálkodási közszolgáltató Vertikál Zrt, valamint a Biotrans Kft. közös munkája nyomán kerültek kijelölésre a gyűjtőpontok.

A 100%-ban hazai tulajdonú Biotrans Kft. magyarországi feldolgozóüzemekbe (Rossi, Komárom) juttatja el előkezelést követően a lakosságtól összegyűjtött anyagot, így a hazai körkörös gazdaság ezáltal is erősödik.

A CseppetSem! Program társadalmi felelősségvállalási programja nyomán anyagi visszatérítést is ad a résztvevő partnereknek, így Szekszárdon egy eredményes gyűjtést követően évi több millió forint juthat helyi célok megvalósítására. A használt sütőolaj és sütőzsiradék rendkívül káros hatást fejt ki: az élővízbe jutva károsítja a vízi élőlényeket, a talajba jutva károsítja a talajflórát. A csatornahálózatba és a szennyvíztisztítókba kerülve súlyos üzemzavart és üzemeltetési többletköltséget okoz, míg szelektíven gyűjtve 100%-ban újrahasznosítható: biodízel alapanyag készül belőle.

A CseppetSem! Programban a sütőolajon kívül sütőzsiradék, kókusz- és pálmaolaj is leadható. A rendszer „cseppmentes”, így lezárt csomagolásban (műanyag palack vagy befőttesüveg) adható le az anyag.

Helyi hírekSzekszárdkörnyezetvédelemétolaj