2024.03.29, Péntek
Az elmúlt 20 év legjelentősebb lakásfejlesztése startolt el Szekszárdon: lerakták a Városkapu lakópark alapkövét
Fotók: magyarepitok.hu/Erdei Mihály, látványtervek

Az elmúlt 20 év legjelentősebb lakásfejlesztése startolt el Szekszárdon: lerakták a Városkapu lakópark alapkövét

magyarepitok.hu

2021.10.27. 14:36

A 2F-Bau kivitelezésében családias közösségi és szabadidős tereket is építenek a Szekszárd kertvárosi részén épülő 114 lakásos társasházhoz.

Hirdetés

Több, mint 20 év után, jelentős lakóingatlan fejlesztési program rajtolt el Szekszárd városközpontjától délre, a Csatári és a Vitéz utca által határolt kisvárosias lakóterület határán. A terület évtizedek óta beépítetlenül állt, majd több éves előkészületi munka és 8 hónapig tartó engedélyeztetés után, egy magánberuházás keretében elkezdődött a Városkapu lakópark projektjének megvalósítása.

Az nagyszabású lakópark 6 tömbbel épül meg, melynek engedélyezése és kivitelezése két ütemben valósul meg összesen 15 000 négyzetméteren. A munkálatok most az első ütem 3 tömbjének kivitelezésén kezdődtek meg, a kivitelező tájékoztatása szerint csúsztatva folyik mind a 3 tömb építése,

ma pedig sajtótájékoztató keretében tették le a projekt alapkövét is.

A lakópark első ütemét TG Real Estate Kft. megbízásából a 2F-Bau Kft. építi fel. Erre a részprojektre 2,3 milliárd forint áll rendelkezésre, az alapozási, tereprendezési munkálatok pedig 2021. október 1. óta tartanak.

Az első ütem várhatóan 2022 végig fog elkészülni, a második pedig 2023 év végére.
 

Kép: Látványterv

Teljesen megújul az érintett városrész is

A sajtótájékoztató keretében megtartott helyszíni bejáráson részt vett

  • Ács Rezső Szekszárd polgármestere,
  • Dr. Gábor Ferenc jegyző,
  • Máté Péter önkormányzati képviselő,
  • Tóth Gergely, a TG Real Estate Kft. képviselője,
  • valamint a 2F-Bau Kft. képviselői, Wiedemann Viktor projektvezető, és Hefner Gábor projektfelelős.

Dr. Gábor Ferenc megosztotta gondolatait és elmondta, nagyon jó partneri kapcsolat alakult ki a beruházóval, akik teljes mértékben értették azokat a kéréseket, amelyeket a város megfogalmazott a fejlesztéssel kapcsolatban.

„Kérésünk elsősorban az volt, hogy a fejlesztés által ne csak az újonnan beköltöző lakók életminősége javuljon, hanem a már ott élő lakosok komfortérzete is.” Hozzátette,

„a városnak mindenképpen előnyére fog szolgálni a beruházás, az érintett városrész teljesen meg fog újulni”

- fejtette ki a jegyző.

 

Fotók: magyarepitok.hu/Erdei Mihály - a képre kattintva képgaléria nyílik meg.

 

A közösség javát szolgáló fejlesztéseket is bejelentették

Tóth Gergely, a TG Real Estate Kft. képviselője megköszönte az önkormányzat együttműködését, és elmondta:

„már az elfogadott tervek is abban a szemléletben készültek, hogy egy közösségbe érkezünk, így a beruházás is ebben a szemléletben fog megvalósulni. Ezért az itt lakók szokásait és igényeit figyelembevéve alakítjuk ki a projektünket, és szeretnénk, hogyha a projekt is beilleszkedne és annak szerves részévé válna.”

Ennek érdekében, a megállapodás részeként számos más fejlesztés is megvalósul a környéken a beruházó költségén:

  • új járdákat és gyalogos átkelőt építenek ki,
  • felújítják a közvilágítást,
  • megoldják a csapadékvíz elvezetést,
  • bekötőutat építenek a főútról,
  • minőségi zöldfelületet alakítanak ki,
  • valamint felszíni parkolókat építenek ki.

- fejtette ki a projektvezető.
 


Átmenet a lakótelep és a családi házas övezet között

Az lakóépületek 19 lakást tartalmaznak, a földszinten 4, az emeleteken pedig 5-5 lakást. A lakópark megjelenésével is igyekszik reflektálni környezetének családias, kisvárosi hangulatára, illetve funkciójában is a hasonló hangulat, illetve a kikapcsolódás maximális megteremtését hangsúlyozták a tervezésnél. Ezáltal a tervezett épületek méretükkel és szellősebb elrendezésükkel is egyfajta átmenetet képeznek majd a nagyobb lakótelepek és családi házas övezetek között.

A tervek szerint a 6 épület sakktábla-szerűen fog elhelyezkedni, melynek köszönhetően az épületek közti távolságokat maximalizálják. Ez a koncepció biztosítja a lakások jó kilátását, minimalizálja az átlátást közöttük, illetve a házak között kialakuló terek minőségét is javítja.

A projekt a nagycsaládos életmódot kedvelőket célozza meg, akik számára fontos a zöld övezet és egy védett közösségi tér, közösségi funkciókkal színesítve.

Tóth Gergely a TG Real Estate Kft. képviselője a lakások kivitelezésére kitérve elmondta,

„szeretnénk minél okosabb laksokat létrehozni, így kiépítjük annak is a lehetőségét, hogy a modern technológiai eszközöket beépíthessék a lakók.”

 


Egy nagy játszótér is elkészül a lakóparkon belül

A fejlesztők a parkolókat is a tömb szélein helyezik el, ezzel is csökkentve a zöld felületek rovására kialakítandó utak mennyiségét. Az épületek között sétányokat alakítanak ki, melyek színes szabadiős tevékenységeknek biztosítanak majd helyet, a családok számára pedig a tömb közepén egy játszóteret is átadnak majd.

Wiedemann Viktor, a 2F-Bau Kft. projektvezetője hangsúlyozta, „a lakótömbök nagy távolságra vannak egymástól, ezzel hatalmas teret tudunk adni az ott lakóknak a kikapcsolódásra." Kifejtette,

„egy nagyon korszerű és modern, minden igényt kielégítő játszóteret fogunk megvalósítani, ami szintén elő fogja segíteni, hogy a családos emberek a gyermekeikkel kikapcsolódhassanak a lakóhelyük mellett.„

 


Igazi családi hangulat: a szabadidős tevékenységekre vágyókra is gondoltak

Az épületek kialakítása során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyalogos és autós forgalom el tudjon különülni egymástól, így a földszinteket átjárósra tervezik, ezzel is biztosítva az épületek közti park szeparáltabb megközelíthetőségét.

A lakópark délnyugati saroképületének földszintjén egyéb közösségi funkciók is megjelennek, melyek további szolgáltatásokat tudnak nyújtani a sétány déli bejáratánál, elősegítve az itt élők közösségi igényeinek kiszolgálását.

A projekt kivitelezői szeretnék minél színesebbé tenni az ide költöző családok mindennapjait, így a lakóparkot kétfajta épület alkotja:

  • az általános épületek földszint + 3 szintesek és csak lakó funkciót tartalmaznak,
  • míg a csatári utca sarkán egy földszint + 4 szintes épület helyezkedik el, melynek földszintjén játszóház és fagyizó elhelyezését tervezik.
     


Hefner Gábor, a 2F-Bau Kft. projektfelelőse kifejtette, nagy jelentőséggel bír számára a projekt kivitelezése.

„Nagy örömünkre szolgál az, hogy Szekszárd életébe az utóbbi évek egyik legnagyobb magánberuházását tudtuk megnyerni és kivitelezni.”

- fejezte ki örömét a projektfelelős.

Másrészt a projekt során felmerült összetett megoldások kapcsán úgy fogalmazott,

"a beruházás megújuló energiaforrásokkal kiegészítve fog felépülni, ezáltal a lakótömbök tetején egy hőszivattyús rendszer fogja biztosítani a hűtés-fűtést, ami mennyezeti és falfűtéssel fog megvalósulni."

Galéria

Helyi hírekSzekszárdcsaládi házakalapkőlakóparképítőipari beruházás2F Bau Kft.TG Real Estate Kft.