2022.08.15, Hétfő
A száz éve született Szenes Hannáról nyílik kiállítás Dombóváron
Illusztráció, pixabay.com

A száz éve született Szenes Hannáról nyílik kiállítás Dombóváron

MTI

2021.09.14. 16:49

A városban 2019-ben teret neveztek el róla, illetve egy őt és Patakit ábrázoló domborművet is felavattak a városi uszoda épületén.

Hirdetés

A száz éve született izraeli-magyar költő, a második világháború idején mártírhalált halt katona, Szenes Hanna életét bemutató kiállítás nyílik szerdán Dombóváron, a Riesz József Emlékházban.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány és a Magyar Zsidó Kulturális egyesület közös vándorkiállítása 17 tablón mutatja be Szenes Hanna életútját. A tablók a zsidók jogfosztásáról, deportálásáról és megsemmisítéséről beszámoló, korabeli újságcikkekből, fényképekből, a költőt ábrázoló fotókból, naplóbejegyezéseiből készült montázsokat tartalmaznak.

A Dombóváron október 29-ig látható tárlatot azt követően Zalaegerszegen is bemutatják.

Szenes Hanna 1921-ben született Budapesten, asszimilálódott zsidó családban, 1939-ben emigrált Palesztinába. A második világháború alatt belépett a brit hadseregbe. A brit királyi légierő ejtőernyőseként 1944. márciusban ledobták a volt Jugoszlávia területére azért, hogy szervezzék és segítsék a zsidó ellenállást, de a magyar határ átlépése után elfogták, megkínozták, és 1944. november 7-én - bírósági tárgyalás nélkül - kivégezték.

A magyar és héber nyelven egyaránt alkotó költő az 1930-as évek közepén több nyarat töltött dombóvári rokonainál, a dunántúli városban ismerkedett meg Pataki Ferenc fejszámoló művésszel.

A városban 2019-ben teret neveztek el róla, illetve egy őt és Patakit ábrázoló domborművet is felavattak a városi uszoda épületén.

"Dombóváron a középkorúak többségükben tudják, ki volt Szenes Hanna, a kiállítással a fiatalokkal is szeretnénk jobban megismertetni életútját" - mondta Rostás Zoltán, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság helyi elnöke.

Helyi hírekDombóvárRiesz József Emlékházmegemlékezéskiállítás