2024.04.20, Szombat
Meghatározó gyógyfürdő-fejlesztés rajtol el Tolna megyében
A tamási gyógyfürdő (termalfurdo.hu)

Meghatározó gyógyfürdő-fejlesztés rajtol el Tolna megyében

magyarepitok.hu

2021.02.12. 13:06

A Paks közelében fekvő Tamási városának gyógy- és élményfürdője 2011 után újabb jelentős beruházásba kezdhet, a Kisfaludy-program támogatásával.

Hirdetés

Online sajtótájékoztató tartottak csütörtök délelőtt annak kapcsán, hogy a tamási Ability Gyógyfürdő fejlesztésének előkészítésre 50 millió forintot biztosít az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-programban.

A város ’70-es években épült gyógyfürdője 2011-ben bővült ki modern fedett helyszínnel, azonban most a régi és az új komplexum közvetlenül egymás mellett található. Ezt orvosolja majd az a projekt, mely jelenleg a tervezési feladatokat érintő közbeszerzési, illetve az előkészítési tanulmányterv-készítési szakaszban van.

 

A paksi fejlesztés is hoz majd látogatókat

A fejlesztésen felszólaló Süli János a Paksi Atomerőmű fejlesztéséért felelős miniszter, egyben a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Tamási már meglevő városi jellegét erősíti majd beruházás. Kifejtette: a megyében átfogó turisztikai fejlesztési programot lát jónak (ezzel kapcsolatban a MTÜ-vel egyeztettek is már).

Elmondta még, hogy

a paksi erőmű fejlesztése kapcsán a térségre érkező munkavállalók várhatóan jelentős forgalmat generálnak majd a fejlődő fürdőkomplexumban.

Rámutatott ezen felül: Tamásiban van egy használaton kívüli iskola is, közvetlenül a fürdő mellett, mely alkalmas volna a szállodává alakításra (ennek kapcsán nemrég jelentek meg friss hírek).

 

Fontos mérföldkő a város életében

Porga Sándor polgármester a város nevében megköszönte a kormánynak és a turisztikai ügynökségnek is a támogatást, majd jelezt: fontos mérföldkő a projekt Tamási életében. Emlékeztett, hogy a fürdő magasabb gyógyvízzel kapcsolatos minősítést kapott a közelmúltban. Egy történelmi visszatekintés után szintén elmondta: 2011 óta az akadálymentes jelleggel felépített új gyógyfürdő évi 160-180 ezer látogatót vonz.

Kifejtette: most a régi fürdő felújítására és komplex fejlesztésre is lehetőség van, többek között

  • megújulnak a termálmededencék és élménymedencék,
  • a kiszolgálóhelyiségek, öltözők, vizesblokkok
  • a parkoló
  • játszóteret alakítanak ki
  • és új élményelemeket, többek között nagyobb csúszdaparkot is átadnak majd.

Mindez úgy valósul meg, hogy a jelenlegi fürdő mozgáskorlátozott-barát jellegét megőrzi és az új részben is figyelnek erre, illetve a gyógyászati- és gyógyfürdő szerep nemcsak megmarad, hanem erősödik is. Hozzátette még:

az elmúlt időszak fejlesztéseivel már több mint 20 kilométernyi kerékpárhálózat van Tamási környékén és a Siófok-Pécs bicikliúttól is sokat várnak.

Újságírói kérdésre válaszolva szavaiból kiderült: legkorábban ősz közepén lehet a munkaterület átadásának időpontja.

 

A többi gyógyfürdő közül is kiemelkedhet majd az Ability

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese örömét fejezte ki, hogy az állam újabb gyógyfürdő-fejlesztés mögé állhat, majd hangsúlyozta, hogy az Ability különösen odafigyel a mozgáskorlátozottak rekreációjának lehetőségére:

így Európában is ritka helyszín alakulhat ki a most induló fejlesztéssel.

Ez a specializálódás egy fürdő esetében nagyon jelentős előnyt jelenthet - mutatott rá.

Hozzátette: a vidéki Magyarországon a fürdők a vendégéjszakák fő vonzóerei. Beszédje végén pedig hangsúlyozta, miközben az állam kifejezett célja a hazai turizmus erősítése, a „belföld az új külföld”, a járvány utáni nyitáskor új lehetőségek lesznek külföldi turisták Magyarországra csábítására is.

Helyi hírekPaksturisztikauszodaTamásiPaksi AtomerőműMagyar Turisztikai Ügynökséggyógyfürdőkélménypark