2021.02.25, Csütörtök
Megközelítette a rekordot tavaly a Paksi Atomerőmű termelése

Megközelítette a rekordot tavaly a Paksi Atomerőmű termelése

mti

2021.01.27. 09:32

A különleges helyzet sem akadályozta meg a továbbfejlesztett, a víz-urán viszonyra optimalizált üzemanyagkazetták bevezetésének lépéseit.

Hirdetés

Biztonságosan üzemel a Paksi Atomerőmű a járványidőszakban is - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szerdán az MTI-vel.    

Hangsúlyozzák, 2020-ban 16 054,9 gigawattóra villamos energiát termelt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt, ez a mennyiség csak 1,42 százalékkal marad el az előző évi rekordtól, és továbbra is a bruttó hazai villamosenergia-termelés csaknem felét jelenti. 

Kiemelték, a járvány elleni védekezés kapcsán hozott intézkedéseknek és a munkavállalók fegyelmezettségének köszönhetően sikeres volt az atomerőmű életének első "pandémiás" főjavítása és a folyamatos üzemközbeni karbantartások is.       

Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a közleményben elmondta, a koronavírus megjelenésével gyors, és a munkát jelentősen érintő változások mentek végbe a világban, amelyekhez rendkívül gyorsan, a számukra előírt normáknak továbbra is megfelelve kellett alkalmazkodniuk.   

A rendkívül konzervatív, a biztonságot mindenek elé helyező rendszereikben komoly kihívást - és nagyon sokak számára jelentős áldozatot is - jelentett az atomerőmű normál működésének fenntartása, ennek ellenére garantálták az ellátás biztonságát  - emelte ki a vezérigazgató.   

Ismertették, a különleges helyzet sem akadályozta meg a továbbfejlesztett, a víz-urán viszonyra optimalizált üzemanyagkazetták bevezetésének tervezett lépéseit. Az újító megoldás lehetővé teszi, hogy ugyanazon megtermelt villamosenergia-mennyiséghez az eddiginél kevesebb kazetta felhasználására legyen szükség. Az új üzemanyag alkalmazását követően csökken a keletkező kiégett üzemanyagkazetták száma, javul az erőmű üzemanyagfelhasználási mutatója.   

Folytatódtak 2020-ban is a biztonsági tartalékok további növelését, a blokkok rendelkezésre állását javító, korábban megkezdett fejlesztések, valamint az atomerőmű új, a nemzetközi legjobb gyakorlatot adaptáló működési modelljének bevezetése is - tették hozzá.

Helyi hírekPaksPaksi Atomerőmű Zrt.