2024.03.29, Péntek
3 új körforgalom épül az 52-es számú főúton
Illusztrációs fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

3 új körforgalom épül az 52-es számú főúton

magyarepitok.hu

2021.01.08. 10:49

Több mint 350 projektekben összesen mintegy 190 milliárd forintot fordítanak útfelújításra idén országosan.

Hirdetés

A tervek szerint idén több mint 350 projektekben összesen mintegy 1000 kilométernyi szakasz felújítása történik meg 190 milliárd forint értékben – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteki közleményéből.


6000 kilométer újult meg az elmúlt 10 évben

2010 és 2019 között több mint 6000 kilométernyi útszakasz rendbetétele készült el, az elvégzett beruházások összértéke 755 milliárd forint volt. A Komplex Útfelújítási Programban 2016 óta mintegy 1500 kilométeren zajlottak beavatkozások. A teljes egészében hazai forrásból finanszírozott program tavaly befejeződött. A Magyar Falu Program és az uniós társfinanszírozású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kapcsolódó elemei mellett a közúthálózat korszerűsítése egy idén induló programban folytatódik.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy december végén írták alá a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfelújítási program végrehajtásához szükséges támogatási szerződést az országos közútkezelővel.

„A kormány több mint 157 milliárd forintot biztosít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára közel 590 kilométernyi útszakasz rendbetételéhez 2022-ig”

− mondta el a politikus.

 

Három új körforgalom és 46 kilométer új burkolat az 52-es főúton

A közleményből kiderül, hogy az ITM által támogatott fő- és mellékúti korszerűsítések közül a program első két évében a leghosszabb egybefüggő szakaszként a Kecskemét-Dunaföldvár összeköttetés burkolata újul meg összesen közel 46 kilométeren, ebből már idén elkészül három csomópont körforgalommá alakítása az 52-es főúton.

A 2021-ben befejeződő projektek közül kiemelték a Törökszentmiklós-Mezőberény (20,2 kilométer), a Derekegyháza-Székkutas (19,7 km) és a Gyöngyös-Eger (15,1 km) kapcsolatok egyes szakaszait.

A forrásbiztosításnak köszönhetően − többek között − jövőre fél kilométeren zajárnyékoló fal is épül az M0 autóút mellett Pécel térségében.

 

Folytatódik a kistelepülési utak rendbetétele

Az útfelújítások másik forrását a Magyar Falu Program következő része képezi. Ennek keretében közel 250 projektben összesen több mint 550 kilométeren válik lehetővé a kistelepülési utak rendbetétele mintegy 90 milliárd forint értékben. 2021-ben a kivitelezők közel 300 kilométeren érhetnek a hazai forrásból finanszírozott 42 milliárd forint értékű munkálatok végére.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte:

„2021 rekordév lehet számunkra az elindított projektek számában, a felújítandó szakaszok hosszában és a beruházásokra fordított összegben is”

A tervezett beruházások megvalósításával több százezer autós közlekedhet korszerű és biztonságos utakon, a felújításoknak köszönhetően pedig a felszabaduló üzemeltetési és fenntartási forrásokat más szakaszok javítási munkáiban hasznosíthatják.

Helyi hírekútépítésKecskemétdunaföldvárútfelújításMagyar Közút Nonprofit Zrt.TörökszentmiklósPécelInnovációs és Technológiai Minisztérium