2021.10.23, Szombat
Bonyhád pályázatból oldotta meg a vízelvezetést
bonyhad.hu

Bonyhád pályázatból oldotta meg a vízelvezetést

bonyhad.hu

2020.11.16. 16:51

A régi, ám jó állapotú zsilip megmaradt, de épült egy új is, mellyel a szintén új tározóteret üríthetik le.

Hirdetés

A járványügyi helyzet miatt 2020 októberében fejeződött be Bonyhád önkormányzatának 229 665 900 forintos projektje. A közel 18 milliárdnyi értéket megóvó beruházás ugyan elkészült már tavaly ősszel, de a projekthez kapcsolódó szemléletformáló programokat csupán a pandémiás időszak enyhülésével valósíthatták meg.

A "Csapadékvíz infrastruktúra fejlesztés Bonyhádon" című TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázatot teljes egészében támogatták a döntéshozók, így a városnak nem kellett plusz költséget fordítania a megvalósításra.

A fejlesztés a Völgység patak és a hozzá kapcsolódó vizes árkok vízelvezetését javította, és ezzel mintegy 100 ezer köbméternyi víz felfogása vált lehetővé, szinte megduplázva a korábbi kapacitást.

A régi, ám jó állapotú zsilip megmaradt, de épült egy új is, mellyel a szintén új tározóteret üríthetik le. Az önkormányzat költséghatékony módon a saját területét is biztosította a beruházás megvalósulásához.

A tervezés során gondoltak az ökoszisztémára is, hiszen a vizes élővilág élettere biztosított maradt. A rendkívüli áradások és felhőszakadások okán felgyülemlő víz immár nem kerülhet bele a városi csatornákba, és nem veszélyeztetheti a környező mezőgazdasági illetve ipari területeket.

Helyi hírekBonyhádpályázatvízelvezető rendszer