2020.10.26, Hétfő

Hirdetés

Átadták a felújított bonyhádi székely emlékparkot
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Átadták a felújított bonyhádi székely emlékparkot

MTI

2020.10.13. 07:51

A nemzeti összetartozás évében a trianoni békediktátum mellett azokra is emlékezik a magyarság, akik az elmúlt száz évben mindent megtettek a nemzetért.

Hirdetés

Átadták a felújított bonyhádi székely emlékparkot szombaton. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az átadáson hangsúlyozta, a park kitárt székely kapuja a nyitottságot jelképezi, az "elfogadást és mindenki iránt tanúsított tiszteletet".

A völgységi városban 1995-ben székely kaput állított, majd mellette parkot hozott létre a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, amely az 1944-ben Magyarországon otthonra talált népcsoport történetét idézi fel.

 

Fontos szerepet kap a magyarság összetartozása

A felújított park átadásán, mintegy kétszáz ünneplő előtt az államtitkár többek között arról beszélt, hogy a nemzeti összetartozás évében a trianoni békediktátum mellett azokra is emlékezik a magyarság, akik az elmúlt száz évben mindent megtettek a nemzetért.

Ilyen az 1989-ben létrehozott bukovinai székelyek szövetsége is, amely a székelység hagyományait ápolja - tette hozzá. Emlékeztetett: 1920-ban, a trianoni békeszerződés nyomán, "az ország területének kétharmadát és a lakosság 60 százalékát elcsatolták, és a magyar nemzet egyharmada a határokon kívülre került".

Ez a bukovinai székelyeket is érintette, akik az Osztrák-Magyar Monarchiában az ország határaitól nem messze élték a mindennapjaikat - közölte. Elmondta: 25 éve a város központjában állították fel a park székely kapuját, így az ott élők és a Bonyhádra érkezők láthatják, van egy népcsoport, amely bár nem innen származik, de áttelepülése óta a város meghatározó része.


Koszorúzás is történt az eseményen

Az eseményen megkoszorúzták a parkban az 1764-es madéfalvi veszedelem emlékére 2014-ben felállított táblát. A parkban azt az öt bukovinai falut - Fogadjistent, Istensegítset, Hadikfalvát, Józseffalvát és Andrásfalvát - jelképező kopjafa áll, ahonnan a Magyarországra települt székelyek származnak.

Illés Tibor, a szövetség elnöke elmondta, az emlékpark felújítását a város önkormányzata és a nemzetpolitikai államtitkárság anyagilag támogatta, és völgységi székely fafaragók mellett sokan önkéntes munkával segítettek.

Helyi hírekBonyhádemlékparkszékely