2021.10.27, Szerda
Elkészült a lakótelepi központi park felújítása Pakson
Illusztráció: pexels.com

Elkészült a lakótelepi központi park felújítása Pakson

telepaks.net

2020.09.18. 11:58

A beruházásnak köszönhetően több mint tízezer négyzetméter terület újult meg.

Hirdetés

Befejeződött a lakótelepi központi park felújítása, és elkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárás - olvasható a telepaks.net oldalon. Szabó Péter polgármester a helyszíni bejáráson elmondta, hogy az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb beruházása a központi park rekonstrukciója, aminek kivitelezése egy év alatt valósult meg.

A területet leromlott állapota miatt közösségi térként már nem is használta a lakosság, és a közlekedés igen nehézkes volt a sok lépcső, a burkolat rossz állapota miatt. A rekonstrukció eredménye egy Pakshoz méltó közösségi tér, amely rendezvények megtartására is alkalmas – mondta a polgármester.

 

Szökőkút és okospadok várják a parkba látogatókat

Arról is tájékoztatott, hogy több mint tízezer négyzetméter terület újult meg. Hatezer négyzetméteren zöldfelületet alakítottak ki, hatvan fát és tízezer cserjét telepítettek, a most még „földes” részeken gyep lesz. Hétezer négyzetméteren új burkolat épült. A megújult park akadálymentes, a lejtős szakaszokon rámpafűtés van, aminek köszönhetően nem fagy le a csapadék a burkolatra.

A beruházásban épült

  • egy harminchét fúvókás élményszökőkút,
  • kihelyeztek okospadokat
  • és térfigyelő kamerákat szereltek fel.

Új ivóvízhálózatot, csapadékvízelvezető-rendszert építettek és öntözőrendszert is, megújult a közvilágítás, és hússzal bővítették a parkolók számát a Kishegyi út melletti területen.

Megújultak az üzletépületeken az előtetők, amelyekbe beépítettek hó- és jégmentesítő rendszert, illetve összesen háromezerkétszáz méter hosszú LED-futófényt.

Bízom abban, hogy elnyeri a paksiak tetszését a megújult központi park, és szívesen használják majd igazi közösségi térként – összegzett Szabó Péter. A beruházás nettó 1,6 milliárd forintból valósult meg, az összeget a város költségvetéséből, illetve részben kormányzati támogatásból biztosította az önkormányzat.

 

Második és harmadik ütem is lesz

A polgármester kitért arra is, hogy ez volt az első ütem, a másodikban a délre lévő parkrész rekonstrukcióját is szeretnék megvalósítani, ahol zöldfelület és térburkolat van. Ezzel párhuzamosan, vagy egy harmadik ütemben a Csengey Dénes Kulturális Központ felújítása is cél, remény van arra, hogy ennek megvalósítására szintén lesz központi forrás vagy pályázati lehetőség, tette hozzá Szabó Péter.

A bejáráson a műszaki ellenőr és a beruházó által esetlegesen felvett hiba és hiánylistát öt napon belül eljuttatják a kivitelezőnek, akinek tizenöt napja van ezeket orvosolni, aztán ismét bejárást tartanak, és ha minden rendben van, lezárható a műszaki átadás-átvételi eljárás.

Helyi hírekPaksfelújításközösségi térberuházás