2024.05.03, Péntek
Iparbiztonsági és hatósági konferencia
katasztrofavedelem.hu

Iparbiztonsági és hatósági konferencia

katasztrofavedelem.hu

2020.02.25. 12:56

Első alkalommal rendezte meg Iparbiztonsági és hatósági nap elnevezésű szakmai konferenciáját a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjában. A konferencián – mint ahogy az elnevezése is fémjelezte – neves előadók iparbiztonsági és hatósági témájú előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, akik elsősorban a megyei igazgatóságok hatósági és iparbiztonsági területén dolgozó szakemberei közül kerültek ki.

Dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója a rendezvény házigazdájaként örömét fejezte ki, hogy otthont adhatnak a rendezvénynek. Köszöntőjében számokkal alátámasztva ismertette hazánk jelenlegi energiahelyzetét, energiahasználati stratégiánkat pedig összehasonlította más országok rendszerével. Dr. Kovács Antal beszédéből azt is megtudhatta a hallgatóság, hogy az atomenergia felhasználása nem csak gazdaságossági, de környezeti szempontból is szerencsésebb más energia előállítási módoknál, hiszen nincsenek olyan káros kibocsátásai, melyek az üvegházhatást és klímaváltozást okozzák.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató megnyitó beszédében elmondta, hogy bár az iparbiztonság fogalma nem nyúlik régmúltra vissza, mára számos területet felölel. A szakterület célja azonban változatlan, az emberi élet és egészséges környezet megóvása mellett kiemelt figyelmet fordít a gazdaság, a létfontosságú és alapvető ellátást biztosító rendszerek és az üzemek biztonságos működésére. Mivel a ránk leselkedő veszélyek és kockázatok folyamatosan változnak, fontos, hogy mindig tisztában legyünk a megelőzés lehetőségeivel és a kihívásokra megfelelő válaszaink legyenek. Ehhez pedig nélkülözhetetlenek a maihoz hasonló konferenciák, ahol a tapasztalatok feldolgozása mellett a felmerülő kérdésekre is válaszokat kaphatunk. 

A plenáris ülés dr. Kátai –Urbán Lajos, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszékvezetőjének irányításával zajlott. A délelőtt folyamán súlyos ipari balesetek megelőzésével, veszélyhelyzeti tervezéssel, tűzvédelemmel kapcsolatos előadások hangzottak el, de a csernobili balesethez vezető folyamatokkal is megismerkedhettek a résztvevők, valamint egy évtizedekkel ezelőtti tűzeset tanulságait taglaló tanulmány is feldolgozásra került. 

Délután két csoportban zajlottak az előadások. Az iparbiztonsági szekcióban a szakterület különböző ipari balesetek és veszélyhelyzetek megelőzésében betöltött szerepét tárgyalták az előadók az egyes létesítményekben bekövetkezett káresemények tapasztalatainak tükrében. A hatósági szekcióban elsősorban régi, nagy horderejű, a közvéleményt és a szakmát több évtizede foglalkoztató, számos tanulságot tartalmazó tűzeseteket feldolgozó előadások hangzottak el.

A konferencián elhangzottakat dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes foglalta össze, majd a rendezvény dr. Balázs Gábor szavaival ért véget. A nap folyamán a magas színvonalú, gyakorlatias és hasznos előadások mellett kötetlen beszélgetésekre és tapasztalatcserére is lehetőségük nyílt a résztvevőknek. 

Helyi hírekPaksiparbiztonság