2024.04.18, Csütörtök
Egyházi és közművelődési konferencia volt Szekszárdon
nmi.hu

Egyházi és közművelődési konferencia volt Szekszárdon

Nemzeti Művelődési Iroda

2019.12.16. 14:30

Eucharisztikus világkongresszus és úrvacsora éve címmel tartott kétnapos konferenciát Szekszárdon az Egyházi Közművelődési Egyesület és a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatósága 2019. december 11–12-én.

Hirdetés

Az Egyházi Közművelődési Egyesület 2003-ban alakult, azzal a céllal, hogy mindazokat a szakembereket összefogja, akik a visszakapott egyházi ingatlanokban kulturális és közművelődési tevékenységet végeznek. A céljuk, hogy az ország különböző helyein tartsanak olyan konferenciákat, ahol szakemberek beszélhessenek, előadásokat hallgassanak meg a közösségi művelődés aktualitásairól. A mostani konferencia egy kicsit előretekintés, hiszen jövőre rendezik meg Budapesten az Eucharisztikus Világkongresszust, ezzel együtt a Magyarországi Evangélikus Egyház a 2020-as esztendőt meghirdette az Úrvacsora Évének. A jövő évben a keresztény liturgiának a középpontjában az eucharisztia, illetve a protestánsoknál az úrvacsora áll. Ez alkalommal is úgy, mint korábban az ökumenikus konferencián több vallási felekezet képviseltette magát. A katolikus egyházat Kárász Gábor szekszárdi lelkipásztor, a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegyét Aradi András esperes, a Metodista Egyházat Gyurkó Donát Sámuel lelkész, a Grábóci Szerb Ortodox Templom és Kolostort Fábián Mariann összekötő, a református egyházat Kádár Zsolt református esperes képviselte, aki egyben az egyesület elnöke és a kétnapos rendezvény levezető elnöke volt.

Az első napon Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében emlékeztetett Alaptörvényünk preambulumában megfogalmazottakra, a keresztény hitre és Istenre, mely Magyarország alapértékeinek egyike. Tolna megye is az alapértékek mentén végzi feladatát lendületes, fiatalos, innovatív szemlélettel építik a megyét. Egyrészt hit által tudjuk felismerni a környezetünk szépségeit, értékeit és a hit tesz minket képessé, hogy hűségesen védelmezzük és gondozzuk ezeket az értékeket. A jövő szempontjából is nagyon fontos a hit, hogy a Szentlélek vezetését kérve jó gondolataink legyenek a jövőt illetően. Az egyházi előadók mellett a közművelődés területéről érkezett szakemberek is tartottak előadást. A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola teológia tanára Orava Csaba, Dr. Say István a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Dr. Ódor János a Wosinsky Mór Megyei Múzeum Igazgatója, Dicső László alsómocsoládi polgármester, Kuti Imréné a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője, és Zsikó Zoltán a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója. A konferencia résztvevői betekintettek a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a Kék Madár Alapítvány, a Polip Ifjúsági Egyesület, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület, valamint a Kajdacsi Gyermekekért és Ifjúságért Alapítvány munkájába.

A szervezők nagy örömére szolgált, hogy igazgatóság tudott helyszínt biztosítani ehhez a konferenciához. Nagyon színvonalas és érdekes előadások adtak lehetőséget feltöltődésre. Pontos meghatározások hangoztak el az eucharisztiáról, valamint a közművelődés és a vallás szerepéről, összefonódásáról, valamint a 2020-ban megrendezésre kerülő Eucharisztikus Világkongresszusról. A konferencia méltó zárása volt a 2019-es évnek.

Helyi hírekSzekszárdvalláskereszténységkonferencia