2024.03.28, Csütörtök
Nemzetközi fúvósfesztivált rendeznek Pakson
Illusztráció

Nemzetközi fúvósfesztivált rendeznek Pakson

MTI

2019.08.22. 08:57

Pakson 2016 óta minden rendeznek fúvós hangversenyeket, kiemelkedő hazai és nemzetközi művészek, zenekarok részvételével.

Hirdetés

Nemzetközi fúvósfesztivált és fúvós napokat rendeznek Pakson, a Duna-parti városban augusztus 23. és 25. között neves hazai és külföldi művészek adnak koncerteket.

A fúvós napokat Kovács Zalán László tubaművész hozta létre azzal a céllal, hogy a rendezvény megmutassa a fúvós kultúra értékeit. A közönség a fuvolától kezdve a tubáig számos fúvós hangszerrel találkozhat, köztük olyan érdekességgel is, mint például a didzseridu.

Pakson 2016 óta minden nyáron a tubások szakmai táborához kapcsolódva rendeznek fúvós hangversenyeket, kiemelkedő hazai és nemzetközi művészek, zenekarok részvételével. 2018-ban a tábor és a fesztivál ketté vált, az új koncertstruktúra jobban figyelembe veszi a nagyközönség igényeit, a korábbinál több és nagyobb helyszínen tartják a programokat.


Számos külföldi művész érkezik a fesztiválra

Idén a koncertek mellett ismeretterjesztő előadások, kiállítások várják a látogatókat. A fesztiválra Horvátországból, Luxemburgból, Németországból és Japánból is érkeznek zenészek.

A szervezők szerint a magyar fúvósok kiemelkedő szerepet töltenek be a nemzetközi zenei életben; a világ legjobb zenekarának mondható Berlini Filharmonikusok mind a két szólótrombitása hosszú évekig magyar volt, a fiatal magyar tehetségek az elmúlt húsz évben több mint száz győzelemmel tértek haza nemzetközi versenyekről. Magyarországon tizenhárom, főállású zenészekből álló fúvószenekar és száznál több, rendszeresen koncertező, amatőr fúvószenekar működik.


Ezek az előadások is szerepelnek a programban

A fesztivál kiemelt programja lesz augusztus 23-án az evangélikus templomban Beregi András tuba- és Balatoni Sándor orgonaművész Tuba mirum című hangversenye. Augusztus 24-én a Készenléti Rendőrség Fúvószenekara ad koncertet Kelemen Tamás vezényletével.

Augusztus 25-én a Csengey Dénes Kulturális Központban a fúvós napok záróhangversenyét rendezik meg, amelyen Scheuring Kata fuvolán, a japán Yuri Komori klarinéton, Kovács Zalán László tubán, Veér Mátyás harsonán játszik Ana Granik horvát zongoraművész közreműködésével, és hallhatja a közönség a tábor tubaegyüttesét is.

Helyi hírekPakskultúraajánlóprogramajánló