2024.04.27, Szombat

Átadták Tamási város 2016 évi kitüntető címeit

tamasi.hu

2016.11.16. 14:35

Ünnepi testületi ülés keretein belül adták át Tamási Város 2016-os kitüntető címeit.

Hirdetés

Tamási Város Díszpolgára

CSURGÓ SÁNDOR
Csurgó Sándor Fóton született, öt gyermekes családban. A második világháború alatt és azt követően családjának számos nehézséggel kellett megküzdenie, mindezek ellenére középiskolai érettségit, majd főiskolai végzettséget, Dunaújvárosban tanári diplomát szerzett. A családi indíttatás, nagyszülői, szülői minta alapján, kora gyermekkorától foglalkoztatták a gyógynövények, a népi gyógyászat. Közösség teremtő és szervező képességét civil foglalkozásai során is végig hasznosította, szakköröket vezetett, pályázatokat írt, iskolai szövetkezetet alapított, s mindeközben folyamatosan képezte magát. A Magyarországon először indított életmód tanácsadási felsőfokú képzésben elsőként vett részt és nyert minősítő oklevelet. 
Hosszan elhúzódó, súlyos betegsége arra indíttatta, hogy az öngyógyítás lehetőségeit kutassa és alkalmazza, sikerrel. 
Az eszperantó nyelv segítségével több, mint 28 országban, többek közt Japánban, Brazíliában, Tunéziában, Spanyolországban, Görögországban, Nepálban, Indiában járt és végzett nemzetközi minősítésekkel járó tanfolyamokat így  fitoterápia, reflexológia, kínai gyógyászati módok, vákuumterápia, akupresszúra, elektroakupunktúra, speciális japán masszázs, súlycsökkentő terápiák területén. A Biokultúra Szövetség alapításában, mint alapító tag vett részt, majd létrehozta a Biofontana Labort, ahol több mint negyed évszázada gyógynövény alapú készítményeket állít elő és forgalmaz. 
A gyógynövény kutatás az egyik legkövetkezetesebben gyakorolt hivatásterülete. Több mint 700 féle gyógynövényből, 250 kiválasztásával, összesen 50 féle, engedéllyel rendelkező, minősített gyógyterméket készít, forgalmaz és használ fel terápiás gyakorlatában. 
Folyamatosan újít, fejleszt. Legújabb kutatási területe és eredménye a több hasznú POLICREST gyógynövények kiválasztása és tesztelése. Ezekkel, alkalmassági vizsgálatokat követően, közel 150 féle gyógynövényt használ fel gyógyítási célokra. Tudásának átadását, az általa birtokolt ismeretek oktatását, közvetítését nem csak lakóhelyén, Tamásiban, hanem szerte az országban és külföldön is végzi. Szakértőként jó ideje tevékenykedik a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, ahol szakvizsgákra készíti fel a jelölteket és konzulensként segíti szakdolgozatok írását.
Könyveket jelentetett meg magánkiadásban: A magas vérnyomásról, A cukorbetegségről, A reumáról.
A Mezőgazda Kiadó gondozásában jelent meg a „Gyógynövény embernek, állatnak, növénynek” című szakkönyve és legutóbb a „Családi gyógynövénytár” címet viselő kiadványa.
Elhivatottan műveli az ökológiai kertészkedést, növénytermesztést. Sokirányú tevékenysége a manuálterápiás módszerek fejlesztésével, az egészségmegőrzés lehetőségeinek vizsgálata is fontos működési területe. 
Fáradhatatlanul tesz a közjóért és azért, hogy hitelesen igazolja: a természetgyógyászati módok, a gyógynövény terápia hasznosan és jól kiegészítik a klinikai orvoslást. Állítását, nézeteit több mint három évtizedes fitoterápiás gyakorlatában bizonyította. Az országosan elterjedt gyógyszer túlfogyasztással szemben kiemelten is hasznosnak tartja a gyógynövények minél szélesebb körű alkalmazását és terjesztését.
Csurgó Sándor közérdeket szolgáló munkásságát, a hagyományos orvoslást természetes gyógymódokkal, gyógynövény ismerettel segítő, több évtizedes tevékenységét Magyarország Köztársasági Elnöke 2015-ben a MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetéssel ismerte el. 
 

„Tamási város jó tanulója, jó sportolója”

AGÓCS KATA a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, több sportágban is jeleskedik. 
Kézilabda diákolimpián 3. korcsoportban megyei első helyezést, az országos elődöntőn szintén első helyezést az országos döntőn pedig előkelő 4. helyezést ért el. 
Az atlétikai diákolimpia csapatversenyén megyei 2. helyezett lett, kitartásával, szorgalmával a csapat legjobbjai közé küzdötte magát. Példamutató, szorgalmas diák, akinek tanulmányi eredménye is kitűnő. Segítőkész személyiség, társai mindig számíthatnak rá. 
Testnevelő tanára : Juhász Dénes
Edzője: Ányos József
Osztályfőnöke: Kudari Helga

KAJDI ILONA a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. 
Kézilabda diákolimpián 3. korcsoportban megyei első helyezést, az országos elődöntőn első helyezést és az országos döntőn 4. helyezést ért el. 
Kitartó, szorgalmas diák, aki problémamegoldó gondolkodásával, véleményével, munkájával segíti a csapatot. Példamutató magatartása mellett kiváló tanuló is, így joggal érdemelte ki a „Tamási város jó tanulója-jó sportolója” címet. 
Testnevelő tanára: Juhász Dénes
Edzője: Ányos József
Osztályfőnöke: Benkőné Nyírő Judit 

KAJDI KINGA a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. 
Kézilabda diákolimpián 3. korcsoportban megyei első helyezést, az országos elődöntőn első helyezést és az országos döntőn a megbecsülésre méltó 4. helyezést ért el. 
Csapattársai mindig számíthatnak a segítségére. Szorgalmas és példamutató tanuló, kiváló tanulmányi eredménnyel. A sportban és tanulmányai során is fogékony az új ismeretek elsajátítására.
Testnevelő tanára: Juhász Dénes
Edzője: Ányos József
Osztályfőnöke: Benkőné Nyírő Judit

HORVÁTH PETRA a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, aki a kézilabda és az atlétika területén is kiemelkedő eredményt ért el. 
Kézilabda diákolimpián 3. korcsoportban megyei első helyezést, az országos elődöntőn első helyezést és az országos döntőn 4. helyezést ért el. Az atlétikai diákolimpián megyei első helyezést és országos 15. helyezést ért el. Az atlétikai diákolimpia csapatversenyén megyei 2. helyezést ért el. Kitartó, szorgalmas, feladatai végrehajtásában a tökéletességre törekszik. Igazi csapatember. Tanulmányait is a kitartás és a szorgalom jellemzi, ezt mutatja 4,8 tizedes tanulmányi eredménye is.  
Testnevelője: Lanczki Gusztáv
Edzője: Ányos József
Osztályfőnöke: Horváth Károly

FENYŐ DÁNIEL a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium és Kollégium tanulója, a Tamási Koppány Sportegyesület sportolója. 
Súlyemelő diákolimpián 3. helyezést, a serdülő országos bajnokságon 3. helyezést, a TINI országos bajnokságon 2. helyezést, a XII. IREG kupa nemzetközi versenyen 3. helyezést ért el. Folyamatos fejlődést mutató, céltudatos, könnyen motiválható, sokoldalú sportolói adottságokkal rendelkezik. A tamási súlyemelés kiváló hagyományait követi, fegyelmezett sportolói erényeket mutató fiatal. Tanulmányait tekintve is nagy szorgalommal bír, ezen a területen ugyanúgy küzd a jó eredményért, mint a sportban, így éri el a jeles eredményt. Közösségi tevékenysége is kiemelkedő, társai körében is megbecsülésnek örvend.  
Testnevelője: Beréti Szilvia 
Edzője: Bachmann Béla
Osztályfőnöke: Szélesné Varga Magdolna
 

„Tamási város testneveléséért és sportjáért”

LÓDI LÁSZLÓ – a Tamási Szabadidő és Sport Egyesület Sakk Szakosztályának vezetője. 1981-től a városban működő Sakk Egyesület tagja és versenyzője, majd 2010 óta ő látja el az Egyesület vezetői feladatait. Az Egyesületben főleg gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozik, a 7 és 18 év közötti korosztállyal.  Munkája eredményeként számos megyei és országos versenyen, diákolimpián értek el kitűnő helyezést a fiatalok. 
Versenyzőként jelenleg is aktív, rendszeresen megméretteti magát különböző versenyeken, ahol rendszerint szép eredményeket ér el. Megyei felnőtt versenyen második helyezést, NB II-ben, csapatban 6-ik helyezést ért el. Méltán lehet büszke arra, hogy két alkalommal is szimultán versenyt játszott a sakktörténet legjobb női sakkozója, Polgár Judit nemzetközi nagymester, sakkolimpiai bajnokkal, mely mérkőzéseken mindkét alkalommal döntetlen eredményt ért el. 
Lódi László lelkiismeretes, kitartó munkájának köszönhetően a mai napig is 45 fő aktív taggal működik a Sakk Szakosztály. 


MADARÁSZ ANDRÁS a Tamási Kosárlabda Sport Egyesület edzője 2003-ban NB 2-es játékosként került Tamásiba. Az aktív játék mellett két évig utánpótlás neveléssel is foglalkozott. Komoly munkát végzett az Egyesület 2011-es megújítási folyamatában, ez évtől az utánpótlás és a felnőtt csapat edzőjeként is tevékenykedik amellett, hogy a mai napig aktív játékosként is pályára lép. 
2011 óta az Egyesület 80-100 fő utánpótlás korú gyermekkel versenyez az országos bajnokságban. Kosárlabdatornákon a felnőtt és gyermek csapattal is előkelő helyezéseket ért el játékosként és edzőként egyaránt. Madarász Andás kitartó és eredményes munkájának köszönhetően az Egyesület olyan színvonalon működik, mely sok gyereket csábít kosárlabdázásra. 
 

„Tamási Város Sportembere”

VERÉB JÓZSEF
Veréb József már kora gyermekkorában kiemelkedő eredményeket ért el a sport, ezen belül az atlétika területén. 14 éves koráig rövid táv futásban, dobószámokban is jeleskedett, számos területi versenyen és országos bajnokságokon. A sportot középiskolás korában, majd ezt követően, tanulmányai befejeztével is folytatta, a versenysportba a szenior atlétikai kor elérése után kapcsolódott be ismét. Több országos bajnokságon, dobószámokban /elsősorban diszkoszvetés, kalapácsvetés, súlylökés számokban/ első, illetve érmes helyezéseket ért el. 2010-től atlétikai speciális dobószámokban kezdett versenyezni, melynek eredményeként szinte képtelenség ehelyütt felsorolni valamennyi érmét, helyezését, hisz sok számban lett országos bajnok, de Európa- és Világbajnokságokon is ért el kimagasló eredményeket. 2013-ban a Speciális Dobások Világbajnokságán két számban világbajnok lett, négy számban 2. helyezést, egy számban 3. helyezést ért el, a versenyszámok ranglistájánál több számban listavezető volt. Ezen eredményei alapján a magyar csapat tagjaként meghívást kapott a 2014-ben Németországban megrendezett Nemzetek Kupájára, ahol csapatban 1. helyezést értek el, egyéniben 3. helyezett lett. Az országos bajnokságokon szinte minden versenyszámban, melyben indult országos bajnoki címet szerzett. Az ugyanebben az évben rendezett Európa bajnokságon 3 bronz, két ezüst érem mellett 4 Európa bajnoki címet is nyert nyeles labdavetésben, antik ógörög diszkoszvetésben, egykezes láncos golyóvetésben (ez utóbbiban világcsúccsal), kőlökésben és kalapácsvetésben. Több számban világranglista vezető volt. 
2015-ben a speciális dobószámok világbajnokságán öt számban világbajnoki címet nyert. 
Évek óta rendszeres résztvevője a korecsi öböl úszásnak, a Balaton átúszásnak, továbbá a Balaton körbe kerékpározásnak. Családjának és a sportnak él. 
Elért eredményei a Tamási TAM-BAU Atlétikai Club Egyesület és Tamási város hírnevét öregbítették az országban és nemzetközi szinten is. 
 

„Év Polgárőre”

PÉTER CSABA
Péter Csaba 2008. óta tagja a Tamási Polgárőr Egyesületnek, szolgálatait, vezetői tevékenységét önzetlenül, szakszerűen végzi. 2012 májusában az egyesület közgyűlése egyhangú szavazással elnökké választotta, azóta az egyesület és a Polgárőr mozgalom segítésén, fejlesztésén fáradozik. Tevékenységét helyi és országos szinten is elismerik. 2014-ben áldozatos, önként vállalt munkája, a mozgalom népszerűsítése, az oktatás szervezése és vezetői rátermettsége elismeréséül a Polgárőr Érdemkereszt EZÜST fokozatával tüntette ki az Országos Polgárőr Szövetség. 2015-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar és az Országos Polgárőr Szövetség szervezésében lezajlott Polgárőr akadémiai képzésen kiváló eredménnyel végzett. A tavalyi évben az egyesület kiemelkedő teljesítményt nyújtott a teljesített óraszámok terén, személyekre lebontva, Péter Csaba a legtöbb óraszámban látott el szolgálatot /ez 877 órát jelent/. Ezen óraszámokba beletartozik a köz,-és külterületi szolgálat, a képzés, a rendezvény biztosítás, az elnöki teendők és az adminisztrációs feladatok is. Mindezt önként, ellenszolgáltatás nélkül a családtól, pihenésből elvont időben, önzetlenül hajtotta végre, ezzel komoly tiszteletet vívott ki a Polgárőrségen belül és a város lakosságának körében is.
 

„Tamási Város Érdemes Pedagógusa”

HORVÁTH KÁROLYNÉ
Horváth Károlyné a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán, könyvtáros tanár és magyar nyelv és irodalom tanár szakon szerezte diplomáját, első munkahelye a Tamási Nagyközségi és Járási Könyvtár volt, ahol a gyermekkönyvtárat vezette. Ezt követően, nyugdíjazásáig a Béri Balogh Ádám Gimnázium és Kollégium könyvtárában dolgozott, illetve magyar nyelvet és irodalmat oktatott. 
Munkáját dicséri számos önálló, valamint a városi könyvtárral közös szervezésű irodalmi rendezvény, szavalóverseny, író-olvasó találkozó, mely a gimnázium tanulóinak plusz tudást és élményt jelentett. Számos pályázat megvalósítója, lebonyolítója az iskolában, precizitását, pontosságát dicséri a tankönyvrendelés, az ezzel járó, évről-évre ismétlődő feladatok.  
Magára nézve mindig szem előtt tartotta az élethosszig tartó tanulás elvét, munkásságára a folyamatos önképzés volt jellemző, ma is nyitott miden újdonságra, lépést tart a digitalizálódó, rohamosan fejlődő világgal. 
Az iskolában tanuló gyerekek nem csak olvasnivalót kaptak tőle az elmúlt évtizedekben, hanem ízlésformáló, iránymutató jó tanácsokat is, melyek elkísérték őket egész életükben. Munkássága és szakmai teljesítménye alapján a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium és Kollégium tantestülete egyhangúlag támogatta Horváth Károlyné jelölését a Tamási Érdemes Pedagógusa megtisztelő cím elnyerésére.

DR. HÓBORNÉ FÜREDI MÁRIA
Gimnáziumi tanulmányait Gödöllőn végezte, ezt követően Kecskeméten az Óvónőképző  Főiskolán szerzett diplomát. Első munkahelye a dalmandi Óvoda lett, Tamásiba költözésétől, mely 40 évvel ezelőtt történt, folyamatosan részt vett a település óvodáskorú gyermekeinek nevelésében. Két évtizede elvégezte Győrben a Waldorf Óvónőképzőt, ezután többedmagával megalapította Tamásiban a Waldorf oktatási és nevelési szempontok szerint működő alapítványi óvodát. Az óvoda az elmúlt évek során több mint 400 kisgyermek számára biztosította az iskolába vezető út játékos és gondtalan éveit, mindezt szüleik és nagyszüleik elégedése mellett.
Az óvoda és az óvodások létszáma munkássága alatt folyamatosan bővült, lehetőségei gyarapodtak, a város egyik fontos intézménye lett. 
Dr. Hóborné Füredi Mária utolsó, óvodai munkával telt éve a tavalyi volt, azóta elsősorban családjának él, férje, lánya és unokái legnagyobb örömére.   
 

„Tamási Város Érdemes Közszolgálati Tisztviselője”

ÖTVÖS GYULÁNÉ 
Ötvös Gyuláné a Pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett matematika-pedagógia szakos tanári diplomát, majd a Kaposvári Tanítóképző Főiskola Szekszárdi Kihelyezett Tagozatán a kiegészítő könyvtár szakot is elvégezte. 1999-ben közigazgatási alapvizsgát, 2002-ben pedig közigazgatási szakvizsgát tett. 
1979-től 1997-ig a Tamási 2. számú Általános Iskolában dolgozott általános iskolai tanárként. Ezt követően a Tamási Polgármesteri Hivatal Gyámhivatalánál, gyámügyi ügyintézői munkakört töltött be.
A közigazgatás átszervezését, a járási hivatalok felállítását követően került a Tamási Járási Hivatalhoz 2013-ban, ahol azóta is gyámügyi ügyintézői feladatokat lát el. 
Feladatainak végrehajtása során munkájára az alaposság, precizitás, a határidők betartása, a szakszerűség és a jogszerűség a jellemző. 
A munkájához szükséges általános és szakmai ismeretek elsajátítására nagy figyelmet fordít. Kollégáival való kapcsolatát a segítőkészség, együttműködés, odafigyelés, csapatszellem jellemzi. Közel két évtizedes gyámügyi tapasztalata és pedagógia ismeretei alapján a pályakezdők számára mindig nagy segítséget nyújt, ismereteit, tudását szívesen megosztja másokkal. 
A gyámhatóság ügyfeleiről elmondható, hogy rendkívül nehéz élethelyzetekben kerülnek az ügyeikben eljáró munkatársakhoz. Ötvös Gyuláné ezekben a kritikus pillanatokban is megtalálja a helyes utat, emberséges, megértő és empatikus magatartásával elnyerve az ügyfelek bizalmát, mindig a lehető legjobb megoldásra törekszik. 
 

„PRO URBE TAMÁSI”

FELLINGER KÁROLYNÉ
Fellinger Károlyné általános iskolai tanulmányait szülőfalujában, Nagykónyiban végezte, érettségi vizsgát a dombóvári Apáczai Csere János Gimnáziumban tett. Mérlegképes könyvelői tanfolyamot, ezt követően Tanácsakadémiát, majd Államigazgatási Főiskolát végzett. Nagykónyi, Tamási, Regöly és Alsómocsolád községek önkormányzatainál végzett közigazgatási munkát. 
Külön kiemelésre méltó időszak volt ezirányú munkásságában az 1994-1998 közötti négy év, amikor Tamási Város Polgármestereként tevékenykedett a település és lakóinak érdekében. Jelenleg nyugdíjas éveit tölti, de aktivitása mit sem csökkent, a közigazgatás után a karitatív tevékenység jelenti számára a folytonosságot, számos közéleti tevékenysége mellett a Tamási Caritas Egyesület elnöke. 
A tanácsi igazgatási ügyintézői, majd az önkormányzati vezetői munkája során is mindig a hozzá fordulók segítése vezérelte, mindig a megoldásokat kereste, apróbb és nagyobb horderejű ügyekben egyaránt.  
Anyai nagyapja példája kihatott egész életére, akinek a házát senki nem hagyta el jó szó és szükség esetén segítség nélkül. De voltak más példák is, melyek befolyásolták életét, munkásságát. Ilyen volt, mikor az 1990-es évek elején megfordult a Máltai Szeretetszolgálat központjában Budapesten, az ott folyó munka, Kozma Imre atya elhivatottsága példaértékű volt számára. Ilyen találkozás volt számára a Csilla von Boeselagerrel való is, aki a szolgáló szeretet egyik példaképe lett az ő számára is.
Már megalakulásától kezdve önkéntese, vezetője, irányítója a tamási Caritas csoportnak, mely minden központi akcióban részt vesz. Az ifjúság körében is végez karitatív feladatokat és önkéntes munkát, egyik fontos feladatának tartja a gyerekek segélyezését. Ifjúsági programjaik közül kiemelkedik azoknak a rendezvényeknek a szervezése, támogatása, amelyek az egészséges életmódra nevelésről és a szabadidő hasznos eltöltéséről szólnak.
Szabadidejét az unokáinak szenteli, de szeret kertészkedni és utazni is. Évek óta nagy sikerrel szervez kirándulást Pünkösdkor a csíksomlyói búcsúba, emellett a Nyugdíjas Egyesület részére számos kirándulás, program szervezésében működött már közre, sokat tett ennek a csoportnak a sikeres működéséért is. A programok megvalósítását sok esetben pályázati források előteremtésével biztosítja, a nyertes pályázatok lebonyolításában végig közreműködik.
Munkája során több önkormányzati elismerést is kapott. Emellett 2010-ben megkapta az Alsómocsoládért Érdemérmet, 2013-ban pedig a Caritas Hungarica Díjat.

 

Helyi hírekdíszpolgárTamásipro urbe tamási