2024.04.20, Szombat

A honvédelmi miniszter nyitotta meg a Szüreti Napokat

MTI

2016.09.17. 14:49

A vasárnapi tartó Szekszárdi Szüreti Napokat Simicskó István honvédelmi miniszter nyitotta meg ünnepélyesen pénteken, és felbontott egy palackot Szekszárd város idei borából is.

Hirdetés

 A tárca vezetője a rendezvény fővédnökeként a Béla király téren mondott köszöntőjében többek közt Széchenyi Istvánt idézve kijelentette: addig él egy nemzet, amíg van hagyománya; a magyarság hagyományvilága gazdag, és minden alapunk megvan arra, hogy gyermekeink tovább vigyék azt.
    

A történelmi tapasztalatok arra tanítanak bennünket, hogy körül kell nézni, leselkednek-e ránk veszélyek. "Egy migrációs válsághelyzet közepén vagyunk, a kérdés, hogy meg tudjuk-e tartani hagyományainkat" - fogalmazott. A Bartina együttes táncosainak a megnyitót megelőző műsorára utalva azt mondta: látva őket, van hozzá erőnk.
    

Simicskó István honvédelmi miniszter a megnyitón

 

Simicskó István hangoztatta, ezek az ünnepnapok arról szólnak, hogy megerősödik bennünk egy egészséges nemzettudat. "Mindenkit tiszteletben tartunk, arra kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a mi értékeinket, kultúránkat" - fűzte hozzá.
    

A város történelmi főterén összegyűlt több száz fős közönséget köszöntötte Hoppál Péter kultúráért, Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és Ács Rezső, a város polgármestere is. 
    

A téren felállított színpadon Eszterbauer János mutatta be a borászatának 2013-as évjáratú Tüke bikavérét, amelyet idén Szekszárd város borának választottak. Aszekszárdi borvidék tavaly óta forgalomban lévő egységes palackjába töltött bort közösen nyitotta fel Simicskó Istvánnal és Ács Rezsővel, miközben a Bartina táncosai kínálták a bikavérrel a fesztivál szponzorait és a meghívott vendégeket.
    

A néhány programmal már csütörtökön elkezdődött szüreti napok a város legnépszerűbb kulturális, borgasztronómiai rendezvénye. Idén több mint hatvan kulturális, szórakoztató esemény, negyven borászat várja a közönséget, a borudvarban a legismertebb szekszárdi pincészetek mellett első ízben megjelenik több kisebb pince és fiatal borász kínálata is.

Helyi hírekSzekszárdszüreti napok