2024.02.23, Péntek
Egyedülálló csokoládéüzemet adtak át Szekszárdon
Illusztráció: Envato

Egyedülálló csokoládéüzemet adtak át Szekszárdon

mti.hu, kozbeszerzes.hu

2020.07.08. 12:15

A 380 négyzetméteren megépült létesítményben napi 700 tábla, prémium minőségű csokoládét állítanak majd elő.

Hirdetés

Átadták a szekszárdi Kék Madár Alapítvány kézműves csokoládéüzemét Szekszárdon. Magyarországon egyedülállóként ez az első olyan csokoládét gyártó üzem, amely fogyatékkal élő munkavállalókat foglalkoztat.

A Besweet Csokoládémanufaktúrát és a hozzá kapcsolódó látogatóközpontot az alapítvány 228 millió forintos beruházással építette meg a Gazdasági és Innovációs Operatív Program 189 millió forintos támogatásával. A beruházáshoz szükséges önerőt az alapítvány több éves nyereségéből finanszírozták, a kivitelezést pedig a Gastimpex Hungária Kft. végezte.

A 380 négyzetméteren megépült létesítményben napi 700 tábla, prémium minőségű csokoládét állítanak majd elő.

A projekt során az üzemhelyiség mellett:

  • raktárak és kiszolgáló helyiségek,
  • iroda,
  • közlekedő-hűtők,
  • készárú raktár és szárazárú raktár,
  • öltözők,
  • zuhanyzók és mosdók,
  • teakonyha,
  • valamint egy közel 330 négyzetméteres fedett bejárat is helyet kapott.

A látogatóközponti területen pedig látogatótér, büfé és vendégfogadáshoz kapcsolódó helyiségek létesültek. Az akadálymentes látogatóközpont vendégei üvegfalon keresztül láthatják a munkafolyamatokat, a manufaktúrához játszósarkot és játszóteret is építettek.

 

Helyi gyümölcsöket használnak alapanyagnak

Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az átadáson hangsúlyozta: az üzem jól kifejezi azt az alapelvet, miszerint a vállalkozásoknak a jövedelem előállítása mellett társadalomszervező szerepük is van.

Simon Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára példaértékűnek nevezte a fogyatékkal élők termelésbe való bevonását. Mint mondta, a Kék Madár Alapítvány egyike annak a 350 akkreditált foglalkoztatónak, amely módszertani innovációt is végez.

A tartósítószer nélkül készülő csokoládék alapanyagát az etikus kereskedelem jegyében szerzik be, és Szekszárdon termelt gyümölcsöket használnak fel.

Gazdaságépítőipari cégekSzekszárdüzemépítésGastimpex Hungária Kft.