2024.03.28, Csütörtök
Új tárolóval bővül Paks nukleáris erőműve
Fotó: oah.hu

Új tárolóval bővül Paks nukleáris erőműve

mti.hu

2019.11.20. 10:55

A Mészáros és Mészáros Kft. bővíti a kiégett paksi fűtőelem kazetták raktárát.

Hirdetés

Az Opus Global Nyrt. közvetett tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. bővítheti 15,7 milliárd forintért a paksi atomerőmű kiégett fűtőelem kazettáinak átmeneti tárolóját (KKÁT)- tette közzé az Opus Global kedden, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az Opus Global közleménye szerint a társaság építőipari divíziójába tartozó Mészáros és Mészáros Kft. ajánlata bizonyult a legjobb ár-érték arányúnak a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt közbeszerzési eljáráson.

A Mészáros és Mészáros Kft. Pintér Csaba egyéni vállalkozóval közösen a paksi atomerőmű KKÁT 3. ütemének 3. fázisát végzi majd el, melynek során az üzemelő nukleáris létesítményt egy új rendszerű tárolóval bővítik.

 

Megfelelő védelem a radioaktív sugárzás ellen

A KKÁT egy olyan moduláris rendszer, amely az egyes modulokon belül azonos méretű és kialakítású kamrákból áll, amelyeknek a vasbetonfala és tömör acéllemez födémszerkezete megfelelő árnyékolást biztosít a radioaktív sugárzás ellen. A kamrákban emellett légbevezető járatok és légkivezető kürtők biztosítják a hűtőlevegő irányított áramlását. A kiégett fűtőelemeket ezekben a kamrákban, függőleges helyzetű tárolócsövekben tárolják.

A KKÁT a Paksi Atomerőmű üzemi területének déli része mellett található száraz tároló. A nukleáris erőmű kiégett fűtőanyagát azután szállítják át ide, hogy az 3-5 évet pihent az atomerőmű vizes medencéjében. Itt a hűtésről a levegő irányított áramlása gondoskodik, így sem elektromos, sem más műszaki hiba miatt nem szűnhet meg a hűtés. Az épületet úgy tervezték, hogy kiemelt figyelmet fordítottak a radiológiai és hűthetőségi szempontok mellett a szeizmikus hatásokra, a talajvíz és árvíz elleni védelemre is.

A Mészáros és Mészáros Kft. rendelkezik radioaktív hulladéktárolókkal és nukleáris létesítményekkel kapcsolatos épületek kivitelezéséhez szükséges minősítéssel, mely elengedhetetlen a KKÁT bővítéséhez – írták a közleményben.

GazdaságPaksPaksi AtomerőműMészáros és Mészáros Kft.