2024.03.29, Péntek

Tonnánként nettó 96 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a szakszövetség az őszi kalászosokra

MTI

2018.08.01. 17:57

Nettó 96 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok fémzárolt, minősített vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint az idei előrejelzés a végfelhasználói árak enyhe emelkedésével számol.

A meghirdetett ár nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek az adásvétel során maguk határozzák meg. Ez a tájékoztatás nem jelent árrögzítést, fő célja az orientáció, a várható piaci árinformáció közreadása - hívja fel a figyelmet a terméktanács.

A tájékoztatás szerint az ár a fémzárolt vetőmagra vonatkozik, amely hivatalos címkével ellátott, érvényes vetőmag minősítő bizonyítvánnyal rendelkezik, gombaölő szerrel van csávázva és az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő.

Takács Géza, a szervezet elnökének tájékoztatása szerint az őszi búza és a tritikálé vetőmagjából a várható készletek szakmailag megfelelő, 40 százalék körüli felújítási lehetőségét tesznek lehetővé, azonban az őszi árpa esetében a szaporító terület csökkenése miatt - az előző évivel azonos vetésterületet feltételezve -, hiány is kialakulhat.

A szövetség a tagjaitól az aratási szezon végén kér és kap adatokat és ennek feldolgozása után adja ki tájékoztatóját.

Közölték: az előző évről nem maradt nagyobb mennyiségű vetőmag, bár az őszi búzánál kissé magasabb az 100-500 tonnás tételek aránya. A vetőmag célú őszi búza átlagtermése évek óta stabil, az őszi árpa és a tritikálé esetében a tagok nagyobb arányban számolnak magasabb termésátlaggal.

Az idén emelkedtek a kalászos terményárak, várhatóan növekednek a termelési költségek, amelynek következménye a vetőmag végfelhasználói árának enyhe növekedése lesz - közölték.

Az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a szervezet a vetési szezon végén kap majd pontos adatot, amikor a tagságtól megérkeznek a tényleges adatok. Mint írták, 2015-ben 96 ezer, 2016-ban 93 ezer, tavaly pedig 94 ezer forintért kelt el a vetőmag-piacon egy tonna őszi búza vetőmag.
 

Gazdaságvetőmagkalászosőszi kalászos