2024.04.26, Péntek

Kizárólag környezetbarát termékek kerülnek ki Fadd új üzeméből

MTI

2018.07.05. 09:58

Komposztálható műanyagból készítenek majd zacskókat és vákuumformázott árut, az alapanyagként használt politejsav teljes mértékben újrahasznosítható.

Hirdetés

Komposztálható műanyagtermékeket gyártó üzemet épít a Pet-Maison Kft. a Tolna megyei Faddon. A kisvállalkozás a 226 millió forintos beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 50 százalékos támogatásával valósítja meg.

A cég az őszig épít egy több mint ezer négyzetméteres üzemcsarnokot, ide telepíti a PLA (polylactid acid - politejsav) termékek előállításához szükséges, jelenleg próbaüzem alatt lévő, automatizált gyártósort - mondta Kovács József projektvezető. Az üzemben elsősorban csomagolóanyagokat és autóipari komfort alkatrészeket terveznek gyártani.

A növényi alapanyagból származó keményítőből készülő PLA – ellentétben a hagyományos műanyaggal – teljes mértékben újrahasznosítható, 90 százalékos páratartalom mellett, 60 Celsius-fok feletti hőmérsékleten komposztálható, és monomerekre bomlik.

 

Autóipari alkatrészeket is előállítanak majd PLA-ból

A 20 fősre tervezett faddi üzem kapacitása havonta több százezer PLA-ból készülő zacskó, illetve vákuumformázott termék gyártását teszi lehetővé. Az autóipar számára beltéri alkatrészeket - burkolatokat, kilincseket, gombokat - állítanak majd elő. A műanyagot PLA-granulátumból gyártják, de tervben van az is, hogy saját technológiával mezőgazdasági hulladékokból vonják ki a szükséges keményítőt. A termékek iránt Nyugat-Európában jelentős kereslet van.

A 2011-ben alakult Pet-Maison 2017-ben 291 millió forintos nettó árbevételt ért el. A cégcsoporthoz tartozó Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. tavaly 541 millió forintos nettó árbevételt ért el, faddi üzemében műanyaghulladékokból állít elő folyékony szénhidrogén-keveréket.

GazdaságautóiparGINOPkörnyezetvédelmi beruházásfadd