2024.02.24, Szombat

Tolna megyei borkiválóság a VinAgora Nemzetközi Borverseny legjobb magyar fajtaborai között

MTI

2018.06.29. 16:00

Négy nagyarany, 73 aranyérem, 87 ezüstérem és 6 champion díj született az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen, amelynek eredményeit csütörtökön tették közzé.

Hirdetés

Az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen az 50 főből álló nemzetközi zsűri három napon át dolgozott, a délelőtti munka után pedig a vendégek megismerhették Eger városát és néhány környező borászatot is. Rengeteg érmet oszthatott volna ki a zsűri, de a szabályzat szerinti 30 százalékos éremkorlát miatt alakítani kellett a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám idén mégsem kaphatott érmet - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A június 16. és 18. között Egerben megrendezett borversenyre 545 nevezés érkezett 13 országból, többek közt Ausztrália, Brazília, Libanon, Montenegro, Oroszország, Tajvan és Uruguay is szerepelt a nevező országok sorában.

Az adott kategória öt legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon újraértékelte, és egymással párhuzamosan összekóstolva választotta ki a legjobbat, amely a champion díjat kapta. Idén a legjobb csendes fehérbor a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Irsai Olivér 2017-es bora, a legjobb rozé a Molnár Borház 2017-es Paulus Rozéja, a legjobb csendes vörösbor a Thummerer Pincészet 2012-es Rébus Egri Cuvée Superiorja, a legjobb pezsgő a Garamvári Szőlőbirtok 2015-ös Brut Nature-ja, a legjobb természetes édes bor a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Szürkebarát 2015-ös bora, a legjobb botritiszes bor pedig a Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel 2000-es 6 puttonyos aszúja lett.

Az idei versenyen a legjobb magyar fajtabor a Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2016; a Kovács Nimród Winery Furmint 2015 holtversenyben a Pajzos Megyer Furmint Selection 2015-el; a Schieszl Borház Nagykút Olasz rizling 2017; a Haraszthy Pincészet Pinot noir Rosé 2017; a Fritz Borház Szekszárdi Kékfrankos Prémium 2013; az Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2013; valamint a Gere Tamás és Zsolt Pincészete Merlot Válogatás 2012 lett.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban részesül, ezt idén Olaszországból a TorreVento 'Since 1913' 2016, Romániából a Cotnari Grasa de Cotnari 1985, Szlovákiából pedig az Ostrozovic Tokajska vyberova esencia 2000 kapta.

A legeredményesebb családi pincészetnek a Gál Szőlőbirtok és Pincészetet választották, míg a legeredményesebb fiatal borász Mogyorósi Lajos lett a Paulus Molnár Borházból. A VinAgora felfedezettjének a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet szavazta meg a zsűri, míg a legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért járó különdíjat a Varga Pincészet 2017-es Aranymetszés Friss Olasz rizlingje kapta.
 

GazdaságTolna megyeDecs VinAgora Nemzetközi BorversenyFritz Borház