2024.07.14, Vasárnap

Országos munkavédelmi tájékoztató sorozatot tart az Agrárkamara Szekszárdon

MTI

2018.04.24. 17:30

Országos munkavédelmi tájékoztató sorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdaságban előforduló halásos kimenetelű munkabalesetek megelőzése érdekében, a fórum következő állomása április 26-án, Szekszárdon lesz - közölte a NAK kedden az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a halálos munkabalesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik, nagy részük traktorokkal és más gépekkel gázolás, ütközés következtében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nyilvántartása szerint 2017-ben a mezőgazdaság területén több mint 650 munkabaleset történt, köztük 12 halálos kimenetelű volt. Összehasonlításképpen: az építőiparban 21 végzetes kimenetelű munkabaleset volt. Tavaly összesen 79 halálos munkabaleset történt Magyarországon - közölték.

A szaktárcák statisztikái szerint a mezőgazdaságban 2017-ben mintegy 220 ezren dolgoztak, az építőiparban foglalkoztatottak száma tavaly meghaladta a 300 ezret.

A közlemény szerint az agrárkamara "Biztonságos munkavégzés a terepen" című  országos munkavédelmi tájékoztató sorozata kapcsolódik az NGM 2017. nyarán indított munkavédelmi kampányához, amely szintén az agráriumot célozza.

Az egyes helyszíneken a gazdálkodók szakmai tájékoztatót kapnak, valamint egy úgynevezett munkavédelmi oktatási tematika mintát is átvehetnek, ezt jól tudják majd hasznosítani saját üzemükben, gazdaságukban is.

Az agrárkamara szerint a tájékoztatókra azért van szükség, mert az agrárium nagyon széles szakterület, ahol kiemelt kockázatot jelent a haszongépjárművek, munkagépek használata. A mezőgazdaságban a munkavállalók növényvédő szerekkel, állatgyógyászati készítményekkel dolgoznak, továbbá előfordulhatnak az állatról emberre terjedő fertőző betegségek is. Veszélyesek például a must, vagy a trágya erjedésekor, rothadásakor keletkező gázok, de speciális kockázatot hordoz a nagytestű állatok közelében végzett munka is.

Közölték, minden baleset ugyan nem kerülhető el, de a szabályok betartásával és odafigyeléssel, munkaszervezéssel, megfelelő előkészítéssel sokat lehet tenni a balesetek kockázatának csökkenetéséért.

GazdaságSzekszárdNAKmunkabalesetországos munkavédelmi tájékoztató