2024.04.20, Szombat

Razziázott a Nébih: 25 köbméternyi tüzelőt zároltak

mti

2017.03.08. 14:33

Eredetigazolás nélküli tűzifát zároltak és szállítójegy nélküli tüzelő szállítását akadályozták meg februárban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei és a Dombóvári Rendőrkapitányság közös ellenőrzése során Tolna megyében.

Hirdetés

Az akcióban 25 köbméternyi tüzelőt zároltak az ellenőrök.

Az ellenőrzés után a NÉBIH szabálysértési feljelentéseket tett - fűzték hozzá.

A hivatal felhívta a figyelmet a körültekintő tűzifavásárlás fontosságára. A vásárolóknak azt tanácsolják, elsősorban olyan helyről vegyenek tűzifát, ahol eredetét szállítójeggyel igazolják, és az adásvételkor átadják a vásárlói tájékoztatót és a számlát. Ezen dokumentumok hiányában nincs lehetőség később esetleges panaszok érvényesítésére.

A közlemény szerint lehet, hogy a jogszerűen működő tűzifa-kereskedők árai magasabbnak tűnnek, mint az illegálisan - számla és egyéb iratok nélkül - szállítók árai, de a tapasztalatok szerint a vásárlók végeredményben rosszabbul járnak az illegálisan szállított fával. A jogszerű tűzifa-kereskedők átlátható módon határozzák meg a fa mennyiségét és faját, míg az illegálisan működő kereskedők rosszabb minőségű, magasabb víztartalmú fával tévesztik meg az embereket - tették hozzá.

Az illegális tűzifa-árusításról a hivatal 06-80/263-244-as zöldszámán lehet bejelentést tenni.

GazdaságTolna megyenébihtűzifaillegális kereskedelemDombóvári Rendőrkapitányságeredetigazolás