2024.03.28, Csütörtök

Egy szekszárdi malmot is elárvereznek a Sikér felszámolásában

mti

2017.03.24. 12:25

Meghirdette a felszámolás alatt álló Sikér Malomipari Zrt. szekszárdi malmát a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., a tatabányai székhelyű társaság felszámolója.

Hirdetés

A cégközlönyben csütörtökön megjelent hirdetmény szerint a 34 ezer négyzetméteres ingatlan, valamint a malomüzemi gépek irányára 900 millió forint. Az ingatlant a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 650 millió forintos jelzálogjoga terheli, a pályázatokat április 22-ig lehet benyújtani.

Várday Zsuzsanna felszámoló biztos az MTI érdeklődősére közölte: március 2-án már megjelent a Sikér Zrt. tulajdonában lévő bicskei és érsekvadkerti malomra szóló pályázati felhívás, március 30-án a nagykátai gabonatároló telep, áprilisban a budapesti, Öv utcai pékség hirdetményét teszik közzé. A cég tatabányai irodaházának és balatonboglári malmának értékbecslése még nem készült el.

A Sikér Zrt. felszámolása 2016. október 20-án indult el, hitelezői választmány azonban még nem alakult, mert a január 5-én tartott hitelezői gyűlésen nem jelentek meg a hitelezők kellő számban.

A felszámoló biztos tájékoztatása szerint a céggel szemben fennálló, nyilvántartásba vett követelések összege 6,5 milliárd forint, melyből még jelenleg is egyeztetés alatt van néhány hitelező - nem kellően dokumentált - követelése. Az összes követelésből 1,7 milliárd forint a búza-beszállítóké.

A Sikér Zrt. évi mintegy százezer tonnás termelésével a magyar piacon tíz százalékkal részesedett. A társaság 2014-ben 10,4 milliárd forint nettó árbevétel mellett 90 millió forintos nyereséget, 2015-ben 8,3 milliárd forint árbevétellel  290 millió forintos veszteséget könyvelt el.

A szekszárdi üzemben 2015-ben új őrlési technológiát vezettek be, amelyet egy 464 millió forintos, európai uniós támogatású, k+f projekt keretében dolgoztak ki.

A vállalkozás tulajdonosa, Blázsik Ferenc a felszámolás előtt a társaság súlyos helyzetét a 24 óra című lapnak nyilatkozva egy évekig húzódó versenyhivatali eljárással, a finanszírozó bankok és a hitelbiztosítók együttes visszalépésével magyarázta.
 

GazdaságSzekszárdfelszámolásSikér Malomipari Zrtmalomipar