2024.06.16, Vasárnap

Létrejött az orosz-magyar tagozat Paks szekciója

mti

2017.02.02. 14:41

2017. február 2-án, Budapesten mintegy ötven magyar vállalat megalapította a Paks szekciót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatán belül. A munkacsoport információval és kapcsolatrendszerével kívánja azt a célt szolgálni, hogy a helyi vállalkozók minél nagyobb arányban részt vegyenek a Paksi Atomerőmű bővítési munkájában.

Az alakuló ülésen Tóth Imre, az MKIK magyar-orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke, a megalakult Paks szekció vezetője elmondta, hogy felveszik a kapcsolatot orosz partnereikkel, köztük az orosz szövetségi kamarával, és szívesen konzultálnának a Roszatom szakembereivel.

A szekció két hónapon belül felméri a Paks II beruházás üzleti lehetőségeit, és operatív programot dolgoz ki a magyar vállalkozások lehetőségeiről - tette hozzá.

A kamarai vezető hangsúlyozta, hogy az MKIK támogatja a Paks II beruházás megvalósulását, és a magyar szakembereket alkalmasnak tartják a projekthez kapcsolódáshoz, hiszen a Paksi Atomerőmű első négy blokkjának építésében, az üzemeltetésben már tapasztalatokat szereztek.

Tóth Imre úgy látta, hogy a Paks II projektben lehetőséget kaphatnak a magyar tervezők, az építőipari szakágak, köztük a szakszerelőipari szakemberek, a minősített hegesztők, továbbá a logisztikai és vízügyi munkatársak, és bevonható munkába a magyar gépipar, a hűtéstechnika is.

Tóth Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar vállalkozásokat, a hazai munkaerőt fel kell készíteni, mert az atomerőmű építésre szigorú szabályok vonatkoznak. Szerinte jó lenne, ha a magyar szakmunkások lehetőséget kaphatnának arra, hogy  az Oroszországban épülő atomerőművekben már most dolgozhassanak, ezáltal munkatapasztalatot szerezhessenek.

Kazarin Alexandr, a Roszatom tervezéssel foglalkozó egységének, a szentpétervári AO Atomproject vállalat vezérigazgató kiemelte, hogy a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséhez az Európai Bizottság jóváhagyását követően látnak hozzá. Általánosságban elmondta, már a tervező munka kezdeti szakaszába is bevonják a tenderen kiválasztott helyi partnereket, köztük a tanácsadókat, mérnököket, hiszen fontos a helyi jogszabályok, rendeletek ismerete.

Az alakuló ülésen a szekció ötfős elnökséget választott, a munkacsoportot Tóth Imre vezeti, alelnök lett Petró Tamás, a Projektmenedzsment Szerviz Kft. ügyvezető igazgatója és Rózsa Imre, az MKIK magyar-orosz tagozat elnökségi tagja. A szekció elnökségébe választották Cziczer János Ferencet, a Tolna megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökét és Schleining Andrejt, a Csongrád megyei Land-Biz Kft. ügyvezető igazgatóját.

GazdaságPaksi bővítésmagyar-orosz tagozatMagyar Kereskedelmi és Iparkamarapaks szekció

Ajánljuk még