2023.06.05, Hétfő

Félrevezető cikk miatt jogi lépéseket tervez a Balassa Kórház

2016.03.26. 10:51

Hirdetés

Sajtóközlemény adott ki a szekszárdi Balassa Bálint Kórház arra válaszul, hogy elterjedt a hír a sajtóban, miszerint "húsevő baktérium szedi áldozatait Szekszárdon".

Az idézett állítás a borsonline.hu tegnapi cikkének a címe. Ebben kórházi forrásra hivatkozva azt állítják, a Pécsről Szekszárdra szállított betegeknek szinte kivétel nélkül húsevő- vagyis MRSA-baktérium-fertőzése van. Arról is beszámol a cikk, hogy a tolnai megyeszékhely kórházában állítják, a pécsi ápolószemélyzet nem tartja be az alap higiéniai szabályokat, vagyis nem mosnak kezet két beteggel való foglalkozás között, így a baktérium szabadon garázdálkodhat.

A cikk nyomán sok helyen tényként közlik, hogy a szekszárdi és a pécsi kórházban húsevő baktérium pusztít. A Balassa János Kórház közleményt adott, amiből például kiderül, hogy nem húsevő baktériumról, hanem ún. multirezisztens, a szokványos antibiotikumokkal szemben igen ellenálló baktériumról van szó.

A közlemény a következő:

A Tolna Megyei Balassa János Kórház az alábbi sajtóközleményt teszi közzé a 2016. március 25. napján megjelent „Húsevő baktérium szedi áldozatait Szekszárdon” c. online tartalommal kapcsolatban:

A Tolna Megyei Balassa János Kórházból kikerült szakmai információ a sajtóban kellő magyarázat nélkül, és félrevezető szövegkörnyezetben jelent meg, olyan módon, ami nem felel meg az általunk tapasztalt tényeknek.

Mindezek alapján nem vonható le olyan következtetés, hogy a Pécsi Tudományegyetem klinikáin bárminemű szakmai mulasztás történt volna.

Alapvető tévedés például, hogy a multirezisztens korokozó azonos a húsevő baktériummal, valójában a szokványosan hatásos antibiotikumokkal szemben ellenálló baktérium törzseket jelenti.

Világszerte minden egészségügyi ellátó intézményben létezik a multirezisztens baktériumok problémája és fokozódó terjedése.

Szakirodalmi adatokkal alátámasztható tény, hogy mindenütt a progresszivitás legfelső szintjén álló, a legsúlyosabb betegeket ellátó intézményeket sújtja nagyobb mértékben ez a probléma.

Ezek a kórokozók minden kórházi környezetben jelen vannak, a terjedésük ellen harcolni minden kórháznak feladata.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház több, mint tíz éve rendelkezik erre vonatkozó protokollal, ezért vizsgáljuk szorosan ezen kórokozók kórházunkban történő előfordulását és terjedését.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház legfontosabb szakmai kapcsolati partnere a Pécsi Tudományegyetem Klinikái, ezért a szekszárdi kórházból a magasabb szintű betegellátás céljából áthelyezés leggyakrabban ide történik.

Nyilvánvaló, hogy a magasabb betegszám és a súlyosabb állapotú betegek miatt a multirezisztens kórokozók problémája is ezen betegek között többször fordul elő.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház jó hírnevének és legfontosabb szakmai partnerével történő kapcsolatának a sérülése miatt a médiatartalmat megjelentetővel szemben megtesszük a szükséges jogi lépéseket.

Szekszárd, 2016. március 25.

Dr. Németh Csaba

főigazgató

Galéria

AktuálisSzekszárdpécskórházi fertőzéshúsevőmrsabaktérium