2024.06.12, Szerda

Európa-nap Szekszárdon

2016.05.05. 13:13

Európa minden évben május 9-én megünnepli az európai béke és egység ünnepét. Jelenleg pedig olyan a helyzet a kontinensen, hogy rég volt ennyire nagy szükség egységre. Szekszárdon május 7-én, szombaton tartják az ünnepi programokat a Garay téren.

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.

A májusi Európa-nap alkalmából az uniós intézmények Brüsszelben és Strasbourgban megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat.

Szekszárdon, a Garay-téren május 7-én, szombaton 10 és 18 óra között várják a látogatókat.

Lesz Európa sátor információs anyagokkal és játékkal, EU totó amszterdami nyereményútért, 1 km-es gyermekfutóverseny és félmaraton a felnőtteknek, logikai és ügyességi játékok, valamint egyéb más szórakoztató programok.

Galéria

Helyi hírekSzekszárdeurópa nap