2024.02.25, Vasárnap

Együttműködik Paks és Kaposvár

2016.02.05. 11:23

Hirdetés

Az erőmű beruházásra való hatékonyabb felkészülés érdekében együttműködési megállapodást írt alá Szita Károly, Kaposvár és Süli János, Paks polgármestere. A partnerség a tervek szerint a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, a hulladékfeldolgozás, valamint a kultúra, sport és turisztika területére is kiterjed.

A két - Tolna, illetve Somogy megyében meghatározó jelentőségű - önkormányzat fő célja a Magyarország szempontjából kiemelt fontosságú nemzeti beruházás, Paks II. sikeres megvalósítása érdekében való együttműködés - hangzott el azt megelőzően, hogy Pakson, az Erzsébet Nagy Szállodában Szita Károly Kaposvár, valamint Süli János Paks polgármestere aláírta a két település közötti együttműködési megállapodást.

Az építkezéssel kapcsolatos feladatokat rögzíti a két új paksi blokkra vonatkozó szerződés, de a "kerítésen túli" teendőket nem, ezért keres a térségfejlesztési feladatok megoldásához partnereket Paks - húzta alá Süli János polgármester hangsúlyozva, hogy amennyiben a következő 10 évben tervezetten, átgondoltan valósítják meg a térség fejlesztését az hosszú távra biztosíthat megélhetést, növelheti a Dél-dunántúli régióban lévő települések megtartó erejét.     

A Kaposvárral kötött megállapodásban kiemelt terület lesz a szakemberképzés, amihez a Kaposvári Egyetemen felhalmozott tudásra kívánnak építeni, de fontos célként jelölték meg azt is, hogy a kaposvári, somogyi vállalkozások szerephez jussanak a beruházás során. A Paksra érkező tízezer ember ellátását lehetőleg a térség szeretné megoldani, ehhez újra kell szervezni a termelést, megerősíteni a kisgazdaságokat, amiben szintén segítséget nyújthat az agráregyetem - vélekedett Süli János.     

Szita Károly, Kaposvár polgármestere úgy vélte, a küszöbön álló beruházás nemcsak lehetőség, hanem nagy kihívás is és a számos előny mellett kedvezőtlen hatásokkal is járhat, ha felkészületlenül várja a térség, ezért fontos, hogy ne kívülről szemléljék, hanem belülről irányítsák. Rámutatott: mihamarabb fel kell térképeznie Somogyban a gazdasági kamaráknak a potenciális vállalkozói kört, és mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülnie Paks, valamint az egyetem vezetőinek is.     

Az első település, amellyel együttműködési megállapodást kötött az atomváros a Paks II. beruházás kapcsán, a tolnai megyeszékhely volt 2015-ben. Szekszárd és Kaposvár mellett a régió más városaival is folynak a tárgyalások - mondta el az MTI kérdésére Süli János kiemelve, hogy a Dél-dunántúli régió politikai-gazdasági súlyát erősítő megállapodással nagyobb lehetőséget kívánnak biztosítani a régióban működő vállalkozások, civil szervezetek és itt élő emberek számára. 

mti

 

Galéria

Helyi hírekPakskaposváratomerőműSzita KárolySüli János