2024.03.19, Kedd
Tisztán elektromos meghajtású buszflotta érkezik Paksra
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Tisztán elektromos meghajtású buszflotta érkezik Paksra

telepaks.net

2019.11.20. 20:31

Tíz elektromos busz beszerzéséről írt alá szerződést Szabó Péter, Paks polgármestere és Marta Lis, a Solaris Bus & Coach S.A. exportértékesítési igazgatóhelyettese.

Hirdetés

A „Fenntartható városi közlekedés fejlesztése és elővárosi vasúti elérhetőség javítása a kevésbé fejlett régiókban – Paks város közösségi közlekedés fejlesztése” című projekthez kapcsolódó közbeszerzésben 5+1 darab Urbino 12 electric típusú, 63 fő szállítására alkalmas és 3+1 darab Urbino 8,9 LE electric típusú midi, 44 fő szállítására alkalmas, kizárólag elektromos hajtással rendelkező buszokat, valamint az összes járműtípus egyidejű töltésére is alkalmas töltőinfrastruktúrát vásárol Paks Város Önkormányzata a lengyel cégtől.

A szerződéskötésen Süli János miniszter azt mondta: az atomerőmű zöld ökológiai lábnyomú beruházás, amihez hozzátartozik az is, hogy az építőket az érintett településekről elektromos buszokkal kívánjunk szállítani, ehhez 150 jármű beszerzését tervezzük. A paksi önkormányzat azon törekvése, hogy a közösségi közlekedést elektromos buszokkal oldja meg, jó tapasztalatszerzés ehhez. Kiemelte, a sűrített járatszámmal működő igényvezérelt buszoknak köszönhetően kevesebb lehet a parkolási probléma, illetve csökkenhet a városközpont forgalomterhelése, aminek nyomán élhetőbbé válhat a város. Az elektromos közlekedés kialakításával Paks nemcsak atomcity, hanem zöldcity is lesz, csakúgy, mint a Közép-Duna menti térség, amire szintén kiterjesztjük a rendszert. Az elektromobilitás segíti a társadalmi mobilitást is, hiszen a környezetkímélő elektromos kerékpárok és buszok mellett elektromos személygépkocsikat is igénybe vehet majd terveink szerint a lakosság, összegzett a miniszter.

– Amikor megérkezik a tíz elektromos busz, akkor reális esély lesz arra, hogy Magyarországon elsőként Pakson, az önkormányzat a működtetésében lévő közösségi közlekedést tisztán elektromos buszokkal lássa el. Ezek a buszok kisebbek, mint a jelenleg közlekedő csuklós buszok, így azokról a területekről is lehet majd utasokat szállítani, ahonnan eddig erre nem volt mód, pedig óriási igény lenne rá. A Közlekedéstudományi Intézet elkészített egy tanulmányt, amelyben a település közlekedési helyzetét vizsgálták, a lakosság igényeit, valamint a járatsűrűséget és az útvonalakat érintő lehetőségeket is. Ez a tanulmány decemberben kerül a képviselő-testület elé. A közösségi közlekedés 2021. január elsejétől működik önkormányzati feladatellátásban, az előkészítés már folyamatban van – tájékoztatott a rendezvényen Szabó Péter. A polgármester azt is elmondta, hogy a városban e-jegy-rendszert vezetnek be, amit városkártyával, illetve e-személyivel használhat a lakosság. Arról is beszélt, hogy a Protheus Holding Zrt. által koordinált elektromobilitási programban már járják a várost az e-taxik és az önkormányzati cégekhez telepített elektromos kerékpárok. Az autóbuszok megérkezéséig megépül az üzemeltetéshez szükséges járműtelep, valamint a tervek szerint a hulladékszállításban és a városüzemeltetésben is megjelennek elektromos haszongépjárművek.

Marta Listől, a lengyel cég igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy 2002 óta megközelítőleg 150 autóbuszt szállítottak Magyarországra, többek között Budapestre és Debrecenbe. A most aláírt szerződés keretében az egyik legnagyobb, tisztán elektromos meghajtású buszflotta érkezik Magyarországra, Paksra.

A gyártó cégnek tizenegy hónap alatt kell leszállítania a járműveket. A beszerzés értéke négymillió-hétszázezer euró + áfa, amit teljes egészében az integrált közlekedésfejlesztési operatív programban elnyert forrásból biztosít az önkormányzat.

 

Gazdaságe-mobilitásPaksTolna megyeelektromos buszközösségi közlekedése-jegy