2023.06.11, Vasárnap

Az atomerőműből érkezik majd a távhő Szekszárdra

2016.04.15. 06:56

Távhővezeték épül Szekszárd és a Paksi Atomerőmű között a Modern Városok Program keretében, így a jövőben az atomerőmű biztosítja majd a távhőszolgáltatást a megyeszékhely számára.

Hirdetés

Távhővezeték épül Szekszárd és a Paksi Atomerőmű között a Modern Városok Program keretében, így a jövőben az atomerőmű biztosítja majd a távhőszolgáltatást a megyeszékhely számára. A fejlesztést elősegítő megállapodást a felek Pakson írták alá csütörtökön.

A Modern Városok Program Szekszárdot érintő fejezetének kilenc pontja közül a legjelentősebb és legtöbb szekszárdit érintő tétel annak a távvezetéknek a kiépítése, amely lehetővé teszi, hogy az atomerőmű lássa el a várost távhőszolgáltatását - mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.     

A távfűtést a városban közel 5700 lakás és 270 közület használja, így nagyjából a lakosság felét érinti, de vizsgálják a rendszer bővítésének lehetőségét is - mondta a városvezető. Az olcsóbb energia előnyökkel jár a gazdaságfejlesztés terén is - tette hozzá.     

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a villamosenergia-termelés mellett már most is végez távhőszolgáltatást az atomerőmű. A Paksnak biztosított körülbelül 15 megawattnyi hő előállítása 4-5 megawattal csökkenti a megtermelt villamos energia mennyiségét. Szekszárd hőigénye hozzávetőleg ennek háromszorosa.     

Pekárik Géza műszaki igazgató az MTI kérdésére azt mondta, műszaki akadálya nincs a beruházásnak, a 30 kilométeres távolság ellenére nem számítanak lényeges hőveszteségre, a nyomásveszteség pedig megfelelő műszaki megoldással kezelhető.     

Azt, hogy a fejlesztéssel milyen költségcsökkenés érhető el, Ács Rezső szerint csak a beruházás befejezésekor fogják tudni, de a "hődíj érezhetően csökkenni fog". A beruházás költsége tízmilliárd forint, amit a Modern Városok Program keretében az állami költségvetésből finanszíroznak. 

mti

fotó: alstom.com

Galéria

Helyi hírekSzekszárdPaksatomerőműtávhő