2024.06.23, Vasárnap

Átadták „A Tolna megyei művészetért” plaketteket

2016.01.25. 10:34

Az idén is átadták a „A Tolna megyei művészetért” plakettet a magyar kultúra napján Tolnán, a MAG-Házban.

„A Tolna megyei művészetért” plakettet 2000-ben alapította három civil szervezet – a Bárka szalon (képzőművészek), a Kézjegy klub (írók) és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (értékmentők) –, művészek és művészetpártolók jutalmazására. A plakett Mözsi-Szabó István grafikájának felhasználásával készült. A díjat minden évben öten kapják meg.

Az idei díjazottak:

Csonka Sándor festőművész – alkotásaiért, hazai és külföldi kiállításaiért

Felsőfokú képzőművészeti tanulmányai során Szőnyi István, Benedek György és Szabó Zoltán növendéke volt. Alkotótáborokban is fejlesztette ez irányú ismereteit. Már 110 kiállításon mutatkozott be itthon és Bécsben, Párizsban, Varsóban, Hanoiban. Gazdag életművének egy része – hetven festmény – Gölle községben látható, mint állandó tárlat. Munkásságáért számos elismerést kapott, egyebek között Gölle díszpolgára és Dombóvár díszjelvényese.

Alisca Brass Band – a fúvós zene népszerűsítéséért, a hazai és külföldi koncertekért

A közéleti események – koszorúzások, falunapok, fesztiválok, gálaestek – állandó közreműködői. A 26 tagú zenekar kiemelt arany minősítésekkel rendelkezik, és elnyerte a
Tolna megyei Prima-díjat. Koncerteztek már Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban és Erdélyben is. A zenekar-alapító Véghelyi József volt, később Kovács Zsolt vezényletével értek el sikereket. A jelenlegi karmester Maul Péter, az egyesületi elnök Baumann Péter.

Gárdai György fesztiválszervező – a térség legismertebb zenei rendezvényének lebonyolításáért

A Nemzetközi Gastroblues Fesztivált 1993 óta szervezi Pakson. A hazai és világsztárok mellett bemutatkozási lehetőséget biztosít, a Tolna megyei és a partnertelepülési zenészeknek is. A fellépők között volt a 23 év során a Jethro Tull, Al Di Meola, Jon Lord, Keith Emerson, Carl Palmer, Beth Hart, a Ten Years After, a Nazareth és a Colosseum. A zene mellé gasztronómiai és sportélményeket is kínál. Kultúraszervező tevékenységét többek között megyei Prima-díjjal is elismerték.

Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület – hagyományőrző tevékenységükért, fellépéseikért

A hetvenes években létrehozott népi együttes vezetője 1981-től Streer Tamásné. Egyesületként 1993 óta működnek. Mintegy ötszáz hazai és külföldi fellépés van mögöttük;
bejárták Európát Finnországtól Olaszországig és Görögországtól Franciaországig. Számos arany és kiváló minősítéssel, továbbá négy nívódíjjal rendelkeznek. Relikviáik a bogyiszlói művelődési ház emlékszobájában tekinthetők meg. Az egyesület elnöke megkapta a Népművészet Mestere és a Bogyiszló Díszpolgára címet is.

Werner Jenő szponzor – művészetpártoló, kiadvány-menedzselő tevékenységéért

Cége, az Euro Fuvarszervező Bt. 1990 óta működik. A vállalkozás fő profilja az autómentés, kamionmentés, de foglalkoznak gépkocsik javításával, műszaki vizsgáztatásával is. A nyereség jelentős részét fejlesztésekre fordítják, aminek köszönhetően a térség talán legerősebb, 22 járműből álló autómentő flottájával rendelkeznek. A bt. különféle kiadványok – főként helytörténeti munkák és helyi irodalmi alkotások – közreadásában is szerepet vállal, mint támogató.

A képen az emlékplakett, mely a kultúra madarát tartó és útjára bocsátó kezet ábrázolja. Grafika: Mözsi-Szabó István

forrás: http://kadarka.net/

Galéria

KultúraTolnakultúraMűvészet