2024.03.19, Kedd
Hiánypótló szakmai oldal indult útjára Útépítés Akadémia néven
Fotók: HE-DO

Hiánypótló szakmai oldal indult útjára Útépítés Akadémia néven

magyarepitok.hu, HE-DO

2021.02.23. 07:30

Útépítés Akadémia néven​ hozott létre weboldalt a HE-DO. Az építőipari szakmában hiánypótló honlap cikkei elsősorban az útépítés iránt érdeklődőkhöz és a pályaválasztás előtt állókhoz szólnak, de laikusoknak is praktikus tanácsokat adnak a betonozással vagy az aszfaltozással kapcsolatban. A szakmai tartalmat a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának 2020-ban nyugdíjba vonult vezetője jegyzi.

Hirdetés

Az építőiparban hiánypótló honlap indult el a HE-DO kezdeményezésével és támogatásával Útépítés Akadémia néven. A weboldal az útépítés során használt munkagépek bemutatásán kívül alapos betekintést nyújt a szakma különböző munkafolyamataiba, de számos cikk tartalmaz hasznos tanácsokat laikusok számára is.

A weboldal tartalmát Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának volt vezetője és fiatal kollégái állítják össze.

„A nyugdíjhoz közeledve keresett meg az Útépítés Akadémiát megálmodó és üzemeltető HE-DO, hogy segítsek a weboldal működtetésében. Hogy miért eshetett rám a választásuk? Közel negyvenöt évet dolgoztam a közútkezelés, -fenntartás és -fejlesztés területén. Az így szerzett tapasztalataimat nyugdíjasként az Útépítés Akadémián is hasznosítani tudom, megtalálva az egyes témákhoz legjobban értő kollégákat, és az aktuális tartalomhoz passzoló szakirodalmat” – mesél szakmai pályafutásáról és az Útépítés Akadémiához történő csatlakozásáról Ürmössy Ákos.

Fotó: Ürmössy Ákos

A szakember aktív közutas pályafutását gyakorlatilag egy helyen, a változó nevű és rendszeresen átalakuló Nógrád megyei közútkezelő szervezetnél töltötte. A főiskola elvégzése után, 1976-ban a KPM Közúti Igazgatóság Salgótarján nevű szervezet forgalomtechnikai előadójaként kezdte szakmai pályafutását, majd tervező, aztán műszaki ellenőr, később technológus volt. Ezután vállalkozási főmérnök, fejlesztési főmérnök és építési osztályvezető pozíciókat töltött be a jogutód szervezetekben.

 

Az olvasók szemszögéből közelítik meg a témákat

„Sok kiváló, a szakmában ismert kollégával dolgozhattam együtt, akik példát mutattak szakmaszeretetből és elkötelezettségből. A szervezeti változások során 2005-ben vonták egybe a megyei közútkezelőket, így létrejött a Magyar Közút Kht., majd a jelenlegi Magyar Közút Nonprofit Zrt., melynek Nógrád megyei igazgatója voltam megalakulásától 2020-ban történt nyugdíjba vonulásomig” – mondta el Ürmössy Ákos.

„Ez a tizenöt év egy igen mozgalmas, változásokkal teli időszak volt, feladatainkat egy jól felkészült, összetartó kollektívával végeztük” – emelte ki.

„Örömmel veszek részt az Útépítés Akadémia működtetésében, mivel a weboldal céljai szimpatikusak számomra, valamint ez a munka lehetőséget ad arra, hogy nyugdíjba vonulásom után is jelen maradjak a szakmai életben. Hosszú szakmai előéletem ellenére is kihívást jelent ez a feladat, mivel a szakmaiságon kívül más nézőpontból, az olvasók szemszögéből kell közelítenem a weboldalra kerülő témákhoz” – fejtette ki Ürmössy Ákos.

A szakember nagyon jó kezdeményezésnek tartja, hogy az útépítésben hiánypótló weboldal létrehozását éppen egy építőipari vállalkozás támogatta, amely elhivatottságot érez szakmája jobb megismertetésére.

 

A kisebb otthoni munkák elvégzését is támogatja a weboldal

Az Útépítés Akadémia oldalon alapvetően az útépítéssel munkájuk során találkozó más szakmabelieknek, az utas szakma iránt érdeklődőknek és a pályaválasztás előtt állóknak szólnak a cikkek, de gyakorlati tanácsokat is adnak kisebb munkák házilagos elvégzéséhez, például ahhoz, hogy milyen alapanyagokból és hogyan lehet megépíteni egy kapubejárót, vagy egy régi betonfelületet hogyan célszerű megjavítani.

„Igyekszünk hasznos és érdekes témákról írni, az útépítéssel csak érintőlegesen találkozók számára is figyelemkeltő módon beszámolni mindenről, ezzel is népszerűsítve szakmánkat. Egy interaktív weboldal megépítésén fáradozunk, ahol fontos az olvasói visszajelzés. Csak így lehet igazán hasznos mindenki számára az Útépítés Akadémia” – nyilatkozta a szakember.

De az oldalon megtalálhatóak gazdaságossági és környezetvédelmi szempontból is népszerű témák, mint például az újrahasznosított aszfaltanyagok beépítése.

„Többek között ezért került fel az oldalra a mart aszfalt felhasználásáról szóló cikk, mely akár az önkormányzatok számára is hasznos információkkal bír a kis forgalmú utak építésénél és felújításánál. Igyekszem az ismeretek minél szélesebb körét bemutatni, ezért született például a Macskakő, kockakő, műkő burkolatok című írás, melyben a macskakő elnevezés eredetének magyarázatára is kitérek” – mondja Ürmössy Ákos.

 

A weboldal egyik célja a szakma sokszínűségének bemutatása

Az Útépítés Akadémia oldal működtetése igazi csapatmunka eredménye, hiszen Ürmössy Ákos saját ötletein és tapasztalatán kívül fiatal kollégái komoly munkájára és tanácsaira is számít, amelyeknek köszönhetően az olvasókat leginkább érdeklő témakörökben születhetnek meg és kerülhetnek fel a weboldalra az újabb tartalmak.

"Az Útépítés Akadémiát mindazoknak ajánlom, akik érdeklődnek az útépítésben használt anyagok, gépek és technológiák iránt, esetleg ilyen pályán képzelik el a jövőjüket. A weboldal akkor tud sikeres lenni, ha olvasói visszajelzéseket is kapunk, melyek alapján fejleszthetjük a tartalmat. Elsősorban összegezni és bemutatni szeretnénk szakmánkból mindazt, ami talán nem a megszokott értelemben, de igen sokszínű, és széles spektrumot ölel fel” – mondja Ürmössy Ákos.

HE-DO Kft.AktuálisútépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.innovációweboldal