2024.03.29, Péntek
Tolnán is több a feladat
police.hu

Tolnán is több a feladat

police.hu

2020.04.22. 15:30

A város mindennapi életét is megváltoztatta a járvány. Ottjártunkkor nagyon kevesen tartózkodtak az utcákon, tereken. Az üzletek egy része már napok óta zárva tartott. A zsaruk a napi rutin mellett végezték többletfeladatukat. A 11 ezer lakosú járási székhely nagy forgalmat bonyolít le, hiszen kiváló a logisztikai helyzete, az M6-os sztráda és az M9-es autóút csomópontja mellett helyezkedik el.

Hirdetés

A sokat tapasztalt őrsparancsnokon, Wiesner Csaba őrnagyon is látszik, nehezebbek lettek a hétköznapok a járvány miatt, annak ellenére, hogy a közlekedési balesetek mellett a vagyon elleni bűncselekmények is visszaszorultak. Az itt lakók számos alkalommal megkérdezik a zsarukat, hogy meddig tarthat a járvány.

Wiesner Csaba két éve tölti be a rendőrőrsparancsnoki tisztséget. A körzeti megbízotti poszton kívül minden beosztásban dolgozott már a tolnai rendőrőrsön, 16. évét tölti az állománynál. Volt járőr, járőrvezető, szolgálatparancsnok, nyomozó, rendészeti, illetve bűnügyi alosztályvezető, valamint 2010-től parancsnokhelyettes. Mindössze két év kitérőt tett a Szekszárdi Rend­őrkapitányság bűnügyi osztályán. Helyismerete kiváló, Tolnán született, és azóta is itt él.

– Mindig arra törekedtünk, hogy a lakosság biztonságérzete ne sérüljön, és az őket elrettentő bűncselekmények visszaszoruljanak – fogalmazott Wiesner Csaba őrnagy. – A tavalyi év adatait nézve ez sikerült. Nagy terület tartozik hozzánk, három település is, Fadd, Bogyiszló és Fácánkert, valamint egy üdülőövezet, Fadd-Dombori. Ezeken a területeken 7 ezer ember él. Sok a zártkert és rengeteg a nyílt víz. Összesen 200 négyzetkilométer tartozik ide, ahol természetesen a mi feladatunk a rend és a biztonság fenntartása. A nagy vizeken, mint a Dunán, illetve a holtágakon, szinte állandóan horgásznak, halásznak. Ezeken a részeken a körzeti megbízottak rendszeresen ellenőrzik a horgászok papírjait, hogy rendben vannak-e. A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény értelmében a halállománynak és vízi életterének a védelme, valamint az ezzel összefüggő jogsértéseknek a megelőzése, felderítése kiemelt feladata a rendőrségnek is. Akkor is megnézték a parton horgászókat, amikor ott jártunk.

– Fontos az állandó ellenőrzés. Ilyenkor a fogási napló naptárrészében a horgászat megkezdése előtt be kell írni a napot. Megnézzük, hogy pontosan vezetik-e – magyarázta Bárdos Tamás, a Tolnai Rendőrőrs körzeti megbízottja. – Csónak használata esetén mindezt már az induláskor meg kell tenni. A horgászoktól ilyenkor arcképes igazolványt kérünk, mert az engedély tulajdonosát csak így lehet azonosítani. Az pedig egyértelmű, hogy engedély nélkül senki nem horgászhat, mert büntetéssel jár. Ebben az esetben a bírságot nem a rendőrség, hanem a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal szabja ki. A szabálysértésekért kiszabható helyszíni bírság összege 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. A súlyosabb szabálysértés feljelentést von maga után.

A halőrök segítségével rögtön horogra akad, aki a zavarosban halászik, mégis elég sokan próbálkoznak ezzel. Az orvhorgászok rendszeresen felbukkannak, ami a zsaruk számára komoly feladatot jelent. Sok közös szolgálatot tartanak a Paksi Vízirendészeti Rendőrőrs munkatársaival is, hogy figyeljék, minden rendben van-e a vizeken is. Emellett Tolnán nagy terület tartozik tájvédelem alá. Többek között Bogyiszlón a Tölgyfás legelő, de Faddon több terület, a Holt-Duna, és sorolhatnánk a kiemelt részeket egészen a Gemenci erdőig. Ugyanakkor nyáron Fadd-Dombori, az üdülőövezet is munkát ad a rendőrségnek. Ezen a területen két szabad vizű strand is található, amiket jó időben több ezren látogatnak. De itt is horgásznak a holtágon, amely nagyon népszerű, gazdag ott a halállomány. Ugyanakkor sokan sportolnak is, Tolnának van kajak-kenu egyesülete. Számos nagyobb, évről évre megtartott rendezvény színesíti a város életét. A programok között több is akad, amely a máshol élőket is vonzza. Ezek általában a nyári hónapokban vannak, melyek a zsarukra is számos feladatot rónak. Hogy az idén ebből melyek lesznek megtartva, azt még nem lehet tudni.

– A 26 fős állomány tapasztalt kollégákból áll, akiknek a nagy része közel 15 éve szolgál. Két alosztályunk van, a bűnügyi és a rendészeti. A többség helyben vagy a környéken lakik. Így nagyon jó a kapcsolatunk a lakossággal és az önkormányzattal is. Tolna csendes város, az ügyek egy részét a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki. Lényegesen jobb a helyzet, mint tíz évvel ezelőtt, egyre többen figyelnek házuk, kertjük védelmére is – fogalmazott az őrsparancsnok. – A bűnügyi számok is nagyon jól alakultak tavaly. Minden ügyet sikerült felderítenünk. Átlagban 50-60 ügye van a városnak.

A falopás jellemző még ezen a területen. Nemrég is több helyről tűnt el kisebb mennyiségű fa. Segítenek részben a vadkamerák, és a két mezőőr is mindig résen van. Közös szolgálatot is szoktak velük szervezni a zsaruk, ahogy jó a kapcsolatuk a polgárőrséggel is. A közlekedési balesetek viszonylag jól alakultak az elmúlt évben. Főként az elsőbbség meg nem adása a probléma, és némely esetben az alkoholfogyasztás is szerepet játszott. Összesen 24 személyi sérüléses és 85 anyagi káros baleset történt.

A rendészeti alosztályt a rutinosnak számító Jókai Balázs százados vezeti. Jelenleg az élelmiszerüzleteknél is rendszeresen ellenőriznek, hogy betartják-e az idősek a számukra meghatározott vásárlási idősávot.

– Szerencsére hamar megszokták ezt a szabályt az itt élők, nem volt olyan eset, amikor figyelmeztetnünk kellett volna – jelentette ki Jókai Balázs. – Kérdezgetnek inkább, hogyan kell védekezni, mikor tarthatnak már családi összejöveteleket. Mi is különösen figyelünk a járványhelyzet miatt. Az állomány járőrei és körzeti megbízottai lehetőleg mindig kesztyűben végzik a munkájukat. Ügyelnek a kézfertőtlenítésre. Hasonlóan rendszeresen figyelik a parkolási szabályokat megszegőket is. Gond, hogy mindenki a belvárosi részen, az üzletek előtt szeretné hagyni az autóját. Ott csak korlátozott számban van férőhely. Ilyenkor muszáj betartatnunk a szabályokat. Rendszeresen ellenőrizzük Tolna központi részeit, ahol megállnak a buszok. Így naponta többször találkozhatnak velünk az ott lakók.

AktuálisTolnafeladat koronavírus