2024.04.22, Hétfő
Kezdődik az adategyeztetés a több tartási hellyel rendelkező állattartók számára
pixabay - illusztráció

Kezdődik az adategyeztetés a több tartási hellyel rendelkező állattartók számára

portal.nebih.gov.hu

2020.04.03. 18:00

Az állatok naprakész nyomonkövetése a jelenlegi járványhelyzetben kiemelten fontos. A hatékony járványügyi intézkedések előfeltétele, hogy a hatóság pontos információval rendelkezzen minden állatról, azaz tudja, hogy egy adott tenyészetben hány állatot tartanak. A több tartási hellyel rendelkező állattartóknak legkésőbb 2020. május 15-ig kell nyilatkozniuk a pontos adatokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) e célra létrehozott elektronikus felületén.

Hirdetés

Az állattartókra vonatkozó, módosított TIR rendelet értelmében egy tenyészethez csak egy tartási hely tartozhat, és az egyedileg nyilvántartott állatok a pontos tartózkodási helyükön kell, hogy szerepeljenek az országos adatbázisban. Azoknál a tenyészeteknél, amelyekhez – a korábbi lehetőséggel élve – több tartási hely tartozott, az állattartóknak adategyeztetési kötelezettsége áll fenn, amelynek során nyilatkozniuk kell minden tartási hellyel kapcsolatban, kívánnak-e ott tenyészetet létesíteni. Szintén a járványvédelmet segíti a nem ENAR köteles fajok esetén azok állatlétszámának bejelentése tartási helyenként.
A kötelező adategyeztetés módjáról és a részletes tudnivalókról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek: https://portal.nebih.gov.hu/-/indul-az-adategyeztetes-a-tobb-tartasi-hellyel-rendelkezo-allattartok-szamara

Aktuálisadategyeztetéstartási helyállattartók