2024.03.29, Péntek
TOP-os támogatással újítják fel a Kápolna utcai bölcsődeépületet Pakson
A bölcsődeépület. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív

TOP-os támogatással újítják fel a Kápolna utcai bölcsődeépületet Pakson

telepaks.net

2019.12.10. 14:14

Közel egymilliárd forint pályázati forrás érkezik a terület- és településfejlesztési operatív programban (TOP) a Kápolna utcai bölcsőde felújítására. Az erről szóló támogatási szerződést Szabó Péter, Paks polgármestere és Fehér János, a Magyar Államkincstár Tolna megyei igazgatóságának igazgatója ma (12.09.) írták alá.

Hirdetés

A demográfiai változások miatt 2007 decemberében döntött úgy a város képviselő-testülete, hogy bezárja a Kápolna utcai bölcsődét, az intézmény 2018 szeptember elseje óta nem üzemel. Az épületben azóta működött gyermekjátszóház, étkezde, irodák, és egy részét irattárnak használta az önkormányzat. A születésszám növekedése és az atomerőmű bővítése miatti várható lakosságszám-emelkedés miatt döntött úgy a város, hogy eredeti funkcióját visszaállítja, és felújítja a Kápolna utcai komplexumot. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a rekonstrukcióra forrás is érkezik a terület- és településfejlesztési operatív programban, az erről szóló támogatási szerződést Szabó Péter polgármester és Fehér János, a Magyar Államkincstár Tolna megyei igazgatóságának igazgatója írták alá.

– A bölcsődeépület teljes körű rekonstrukciója és a működtetéshez szükséges teljes felszerelés, berendezés beszerzése valósulhat meg az elnyert 923.916.900 forint támogatásból, a szakmai előírások figyelembevételével. A sajátos szerkezetű épületben 3 pavilon van, melyekben 2-2 csoportszobát alakítunk ki, ez minimum 72 férőhely, a megengedett maximális létszám 84 fő lehet. Megújulnak a játszóudvarok, kerékpártárolók létesülnek, és 14 új parkoló – tájékoztatott Szabó Péter. Paks polgármestere azt is elmondta, hogy a projektköltségből 717 millió forint a felújítás költsége, 22 millió forint fordítható a parkolók kialakítására, 70 millió forint a teljes belső berendezés, felszerelés, a beltéri és kültéri játszóeszközök és játékok beszerzésére, és 115 millió forint az egyéb kötelező elemekre. – Amellett, hogy közel duplájára emeljük a bölcsődei férőhelyek számát, új munkahelyeket is teremtünk a beruházással – tette hozzá.

Az önkormányzat napokon belül elindítja a közbeszerzési eljárást, ennek lezárulta után, várhatóan tavasszal aláírják majd a kivitelezésről szóló szerződést, és indulhat a rekonstrukció.

AktuálisTOPPaksTolna megyebölcsődefelújítás