2024.03.19, Kedd
A katasztrófavédelmi közösségi szolgálatról is szó volt a Placcon
tolna.katasztrofavedelem.hu

A katasztrófavédelmi közösségi szolgálatról is szó volt a Placcon

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.11.13. 15:10

Iskolai Közösségi Szolgálat címen szervezett börzét a Polip Ifjúsági Egyesület az Esélyt Tolnának Alapítvány és a SZIFÖN közreműködésével, melyre a katasztrófavédelem is meghívást kapott.

Hirdetés

A rendezvényt a középiskolásoknak hirdették meg azzal a céllal, hogy a diákok minél szélesebb körű információval rendelkezzenek a közösségi szolgálat teljesítésével kapcsolatban. A börzén a diákok több intézménnyel is megismerkedhettek, ahol teljesíthetik az érettségihez szükséges ötven óra közösségi szolgálatot.

Czinczár Krisztián tű. alezredes, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője tartott előadást a rendezvényen résztvevőinek, melyben röviden ismertette velük a szervezet felépítését és működését, majd pedig az önkéntesség jelentőségét, közösségformáló erejét hangsúlyozta. Czinczár Krisztián elmondta, hogy a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat a megyei igazgatóságokon, kirendeltségeken, tűzoltó-parancsnokságokon teljesíthető, melye során a szervezet bevonja a fiatalokat bevonja a mindennapi tevékenységébe, részt vehetnek a szervezet napi működésében, így maguk is átélhetik, miben áll a katasztrófák elleni védekezés. 

A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat keretében a diákok bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába, közreműködhetnek például iskolájuk tűzriadótervének kidolgozásában, a terv gyakoroltatásának előkészítésében és végrehajtásában, az intézmény tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében, tűzoltóversenyek előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában, de akár az őket fogadó tűzoltólaktanya karbantartási tevékenységeiben is. Aki a polgári védelem területével kíván alaposabban megismerkedni, az részt vehet katasztrófakockázati helyszínek bejárásában, polgári védelmi gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában, ifjúsági versenyek előkészítésében és lebonyolításában, vagy éppen a polgári védelmi tervezéshez szükséges adatbázisok készítésében, vagy a lakosságfelkészítésben. Az iparbiztonság iránt érdeklődő diák a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehet részt, de tevékeny szerepet kaphat a katasztrófavédelmi műveleti labor járműveinek napi karbantartásában, üzemszerű működtetésében is.

Közösségi szolgálatnak az a munka számít, amelynek során a diák a saját helyi közössége javát szolgáló, anyagi érdektől független tevékenységet folytat szervezett keretek között. Ilyennek számít a katasztrófavédelmi, egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelemi, óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős területen folytatható tevékenység.

A megyei igazgatóság, a katasztrófavédelmi kirendeltségek és hivatásos tűzoltó-parancsnokságok elérhetősége itt található:

Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Katasztrófavédelmi kirendeltségek

Hivatásos tűzoltó-parancsnokságok

Galéria

Aktuálisközösségi szolgálatKatasztrófavédelemTolna megye