2024.04.18, Csütörtök
Új funkciót kapott Dombóvár központi épülete
dombovar.hu

Új funkciót kapott Dombóvár központi épülete

dombovar.hu

2019.10.15. 15:32

Eddigi helyéről az Esterházyak által építtetett Szabadság utca 8. szám alatti ingatlan egyik részébe költözik át hamarosan a nappali melegedő és a népkonyha.

Hirdetés

Az épület hosszabb ideje üresen álló utcafronti szakaszának statikai megerősítésével, homlokzati felújításával és belső átalakítási munkálataival végzett a kivitelező, így várhatóan november 1-től használhatják a létesítményt a szociálisan rászoruló városlakók.

Az október 7-én tartott ünnepélyes átadón Szabó Loránd polgármester arról beszélt, hogy az ő megsegítésük szolgálatába állítja a város önkormányzata a tulajdonában lévő ingatlan 207 négyzetméternyi részét. Az új funkciót kapott épületegység a településkép további javításához is hozzájárul.

Kiss Béla alpolgármester elmondta, hogy a szociális törvény értelmében a Dombóvár-méretű - azaz a 10.000-nél több lakossal rendelkező - településeknek kötelező alapellátási feladata a szociális étkezés és a nappali melegedő biztosítása. Az előbbit népkonyhai formában oldja meg az önkormányzat, a napi egyszeri meleg étel elfogyasztása mellett a helybeli hajléktalanok és más szociálisan rászoruló városlakók a hideg idő beköszöntével napközben fűtött helyen lehetnek, kimoshatják és megszáríthatják ruháikat, tisztálkodhatnak, valamint a szabadidejük hasznos eltöltésére is lehetőséget kapnak.
A közbeszerzési eljárás nyertese - az RP-SC Holding Kft. - munkatársai a több éve használaton kívül lévő épületrész déli oromfalának és kapujának megerősítése után orvosi-, interjú- és tisztaszobát, irodát, pihenőt, étkezőt, melegítő konyhát, mosdókat és személyzeti helyiségeket alakítottak ki. A kozármislenyi székhelyű cég szakemberei az akadálymentessé tett ingatlan bejárati ajtaját kicserélték, a többi nyílászárót megjavították, gázkazánt szereltek be a központi fűtési rendszerébe és a belső teret az elírások szerint alakították át, majd elvégezték a burkolást, a festést és a mázolást. A homlokzati fal új vakolatot és színt kapott. Az építkezés bruttó 47.861.604 forintos összegét kormányzati engedéllyel felvett hitelből fizeti meg a kivitelezőnek a várost irányító testület.
A helyi építészeti védelem alatt álló ingatlan tetejének rendbetétele nem volt az előbbi beruházás része, ám a szalufák újralécezését, valamint a cserepek megtisztítását és visszarakását az önkormányzat nyári diákmunka keretében foglalkoztatott fiatalokkal, valamint az említett vállalkozás irányításával saját kivitelezésben valósította meg.     
- Az Erdősor utcában jelenleg működő telephelyünkről sokkal frekventáltabb helyre, a település központjába a Családok Átmeneti Otthona és a „Biztos kezdet” Gyermekház mellé költöztetjük át hamarosan a népkonyhát, valamint a nappali melegedőt - emelte ki az azokat szintén üzemeltető Dombóvári Egyesített Humán Szolgáltató Intézmény vezetője, Horváthné Gyánó Bernadett.

AktuálisDombóvárTolna megyenappali melegedő