2024.04.19, Péntek
Nemzetközi mentőszervezetek szakértői gyakorlatoznak Tolna megyében
Fotó: Boros Brigitta tűzoltó főhadnagy, Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Nemzetközi mentőszervezetek szakértői gyakorlatoznak Tolna megyében

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.09.06. 15:21

Hat ország tizenhárom szakértője vesz részt azon a kedden kezdődött nemzetközi képzésen, amelynek témája a kárterületi elektronikus adatgyűjtés ENSZ irányelvek szerinti alkalmazhatóságának vizsgálata. A szakértők az ENSZ INSARAG irányelvek szerint minősített nemzetközi mentőcsapatok tagjai, akik Csehországból, Katarból, Romániából, Németországból, Jordániából és Izraelből érkeztek.

Hirdetés

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság második alkalommal szervezte meg a tanfolyamot, amelynek második gyakorlati napján Kisújbányán és Óbányán gyakorolták a szakértők a program használatát.
 
A feltételezés szerint az alacsonyan fekvő Óbányát egy földrengés miatti gátszakadás következtében elöntötte az árvíz. A településen tartózkodó nemzetközi mentőszervezeteknek az a feladatuk, hogy felmérjék a károkat és megvizsgálják a lakosság kimenekítésének lehetőségeit, tudva, hogy a kellő biztonságot nyújtó magasságban fekvő Kisújbánya településre egyetlen út visz. A lakosság kimenekítése mellett ráadásul a rádióösszeköttetést is helyre kell állítani, ehhez az elektronikus pótalkatrészeket a magaslati pontra kell juttatni.
 
A nemzetközi mentőszervezetek szakértői magyar mentoraik irányítása mellett végigjárták a kimenekítési útvonalat, közben felmérték, melyek a lakosságot fenyegető potenciális veszélyek. A felvett adatokat a Kobo Toolbox rendszerben rögzítették és továbbították a helyi erőkhöz. Végül a rádióösszeköttetést és internetes kapcsolatot is sikerült helyreállítaniuk a pótalkatrészek megfelelő helyre juttatásával.
 
A második gyakorlati feladat sikeres teljesítését követően holnap a kiértékelés és a tapasztalatok megbeszélése vár a tanfolyam résztvevőire.

Galéria

AktuálisKatasztrófavédelemTolna megyenemzetközi gyakorlat