2024.04.25, Csütörtök
Három Tolna megyei tűzoltó Szerbiában

Három Tolna megyei tűzoltó Szerbiában

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.07.04. 08:30

Háromnapos, nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton vett részt a HUNOR Szerbiában, melyen Tolna megyét három tűzoltó képviselte.

Hirdetés

A magyar katasztrófavédelmi mentőcsapat tizenegy járművel és negyvenöt fős személyzettel érkezett a szerbiai Nisben megrendezett „SRBIJA 2019” nemzetközi gyakorlatra. A gyakorlaton a házigazda Szerb Köztársaságon kívül Magyarország, Oroszország, Törökország, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Kuba vett részt tűzoltási, veszélyhelyzeti felderítő, kötéltechnikai és vízi mentési speciális mentőcsapatokkal, hatszáz fővel.

A gyakorlat feltételezése egy pusztító földrengés és a hozzá kapcsolódó veszélyhelyzetek felszámolása, a rendezvény további célja pedig a nemzetközi együttműködés kialakítása volt. A magyar mentőcsapat a tűzoltás mellett sérültek felkutatásában és alpintechnikai eszközökkel történő kimentésükben is szerepet kapott. Az első napon a résztvevők berendezték a nemzetközi törzsvezetést, és megtörtént a kárhely biztonsági bejárása is.

Az orosz és szerb mentőegységekkel közösen végrehajtott gyakorlatot a HUNOR kezdte meg, a magyar gyártmányú tűzoltógépjármű-fecskendőkkel és különleges szerekkel. A HUNOR szakemberei végezték a felderítést a gyakorlat helyszínéül szolgáló nyolcemeletes, befejezetlen társasházban. A nemzetközi csapatok a magyar mentőcsapattól kapott információk alapján döntöttek a szerek elhelyezéséről, a mentés menetéről, és kezdték meg a beavatkozást. A résztvevő országok mentőszervezeteinek munkáját egy nemzetközi kárhelyparancsnokság koordinálta.

A HUNOR a tűzoltásban, a kötéltechnikai mentésben és a sérültek ellátásában kapott központi szerepet. A tüzet a magyar és az orosz egységek közösen oltották el. A HUNOR az épületen belülről, míg az orosz csapat kívülről, kötéltechnika és emelőkosár segítségével fékezte meg a lángokat. Huszonhárom sérültet mentettek ki a HUNOR szakemberei a gyakorlat forgatókönyve szerint lángokban álló, statikailag meggyengült épületből. A magyar és a szerb egészségügyi csoportok együtt két életveszélyes, három súlyos és tizennyolc könnyű sérültet láttak el. A magyar kötéltechnikai egység ferde kötélpályát épített ki, a mentésen dolgozók is ezen keresztül hagyták el az épületet.

A mentést nehezítette az embert próbáló hőség, valamint a lépcsőkorlátok, falak, födémszakaszok hiánya, illetve a több helyen kiálló betonvasak. A HUNOR munkáját nagymértékben segítették a közelmúltban beszerzett pozicionáló és biztosító kötéltechnikai eszközök.

A nemzetközi gyakorlaton Tolna megyét három HUNOR tag képviselte, Kircz Imre és Jantner Attila Szekszárdról, valamint Kurcz Gábor Dombóvárról.

Galéria

Aktuálisnemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlatTolna megyetűzoltóHUNORSzerbia