2024.06.21, Péntek
Dombormű őrzi Szenes Hanna és Pataki Ferenc emlékét Dombóváron
dombovar.hu

Dombormű őrzi Szenes Hanna és Pataki Ferenc emlékét Dombóváron

dombovar.hu

2019.07.24. 12:15

Az országban egyedülálló módon és elsőként emlékezik meg a város önkormányzata Szenes Hanna költőről és Pataki Ferenc fejszámolóról. A Farkas Attila Tanuszoda épületét díszíti július 16. óta a helyi Varga Gábor keramikus-szobrászművész legújabb alkotása, mely Izrael Állam nemzeti hősének és a település híres szülöttének állít közös emléket.

Az 1921. július 17-én Budapesten született Szenes Hanna fiatal korában gyakran nyaralt dombóvári rokonainál és kereste fel a mai Katona József utcában lévő strandot, ahol megismerkedett a vele egykorú Pataki Ferenccel. A lány 18 évesen Palesztinába költözött. Négy esztendővel később elhatározta, hogy szülőhazájába utazik és segít a zsidóság kimenekítésében. 1944 elején angol katonaként ejtőernyős kiképzésen vett részt Egyiptomban, márciusban a jugoszláv partizánok által ellenőrzött területre dobták le két társával együtt, akikkel a határon júniusban - Magyarország német megszállása után - sikerült belépniük. Amikor átjutottak a Dráván, akkor a költőt egy csendőrjárőr elfogta. A fiatal nőt kegyetlenül megkínozták, majd a nyilas hatalomátvételt követően 1944. november 7-én a főváros Margit körúti fogházában ítélethirdetés nélkül kivégezték. Később naplóját és írásait több nyelven kiadták, versei közül néhányat meg is zenésítettek. Életéről a világ több országában filmek készültek. Őt sokan a modernkori zsidó történelem egyik legismertebb hősének és példaképének tartják.
Erről Szabó Loránd polgármester beszélt a dombormű felavatása alkalmából rendezett ünnepségen, ahol azt is elmondta, hogy a helyi gimnáziumba járó Pataki Ferencet gyengéd szálak fűzték Szenes Hannához, ám a később világhírűvé vált fejszámoló művész és a lány szerelme nem teljesedhetett be, mert 1939 után többé már nem találkoztak.
A kettejük portréját megörökítő alkotást az önkormányzati vezető és Rostás Zoltán, a Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke leplezte le.
Az avatáson fellépett a több mint 20 éve működő Sabbathsong Klezmer Band, mely a Szenes Hannáról szóló „Percek tánca” című zenés játékával meghitt hangulatot varázsolt.

Aktuálisdombormű Szenes HannaPataki FerencDombóvárTolna megyeFarkas Attila Tanuszoda