2024.04.20, Szombat
Családi Nap keretében mutatkoztak be a györkönyi fejlesztések
PTI Communications Kft.

Családi Nap keretében mutatkoztak be a györkönyi fejlesztések

PTI Communications Kft.

2019.07.23. 20:00

Nagyszámú érdeklődő előtt ismertették a hétvégén „A györkönyi Pincehegy építészeti örökségének turisztikai fejlesztése” című európai uniós pályázat beruházásait. A szóban forgó területre az önkormányzat Családi Napot szervezett, melyen a gyerekek és szüleik is érdekes programokon vehettek részt. Sokan voltak kíváncsiak a pályázati projekt állására, ráadásul a gyerekek az egyik attrakciót már ki is próbálhatták.

Hirdetés

A györkönyi Pincehegy fejlesztésével az önkormányzat célja, hogy úgy őrizzék meg az építészeti örökségeket, hogy közben a területet turisztikailag is vonzóvá tegyék. A projekt előrehaladtát a Családi Napon a település polgármestere ismertette a megjelent szülőkkel és gyermekeikkel. Végigvezette őket a formálódó attrakciókon, melyek közül a tematikus játszótér már szinte teljesen kész, a Nótafa-ösvény, a Látogatóközpont, valamint a nézőtér rekonstrukciójának befejezése pedig a nyár végére várható. Braun Zoltán örömmel nyugtázta, hogy a fejlesztésre sokan voltak kíváncsiak. – A Pincehegyre a györkönyiek mindig kikapcsolódni jönnek, olyan hely ez, ahol találkozhatnak a barátaikkal. Most bemutattuk nekik, mitől lesz még vonzóbb ez a terület, ők pedig nagyon érdeklődőek voltak, sőt, a tematikus játszóteret a gyerekek egyből birtokba vették – mondta el a polgármester. A játszótér különlegessége, hogy minden eleme a borkészítéshez köthető tárgyat vagy alapanyagot mintáz, így például hordóból készült a mászóka és a kisvonat is.

A pályázati projekt bemutatása után egész napos felhőtlen szórakozás várta az érdeklődőket, hiszen a programban légvár, arcfestés, csillámtetoválás és kézműves foglalkozás is szerepelt. A kisebbeket ráadásul délután interaktív bábelőadás kötötte le, a nagyobbakat pedig vizes terepen rendezett sorverseny, ami hűsítette is őket a nyári melegben. A nyertesek jutalmat kaptak, de a megmérettetés többi résztvevője sem csalódott, hiszen mindenki ajándékkal térhetett haza, a kézműves foglalkozáson fűzött neves karkötők pedig úgyszintén megmaradnak emlékként a Családi Napról.

„A györkönyi Pincehegy építészeti örökségének turisztikai fejlesztése” elnevezésű, TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00023 azonosítószámú projekt kedvezményezettje a Györköny Községi Önkormányzat. A pályázat célja az épített kulturális örökség megőrzése, a hagyományok fenntartása és bemutatása. A program 98,76 millió Ft pályázati támogatásban részesült (a támogatás aránya 100%). A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztés 2019 elején kezdődött, és 2019. augusztus 31-ig tart.

Galéria

AktuálisGyörköny Tolna megyegyörkönyi Pincehegyfejlesztés