2024.03.28, Csütörtök
Készül a falfestmény a paksi KRESZ-parkban
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Készül a falfestmény a paksi KRESZ-parkban

telepaks.net

2019.05.04. 08:00

Decemberben írt ki az önkormányzat Molnár Ferenc születésének 140. évfordulója alkalmából pályázatot graffitiművészeknek a KRESZ-park aszfaltpálya melletti falfelületének kidekorálására, azért hogy szebbé varázsolják az óvárosban található közkedvelt helyszíneket.

Hirdetés

A témát az író közismert műve, A Pál utcai fiúk ihlette. A pályázatot a dunaújvárosi InkSane Colors csapata nyerte meg, erről márciusban adtunk hírt. A tetoválókból és graffitisekből álló háromfős csapat április 29-én kezdte meg a munkát a Kresz-parkban. Joó László, Harsányi Zotmund Bence és Boros István szürkületkor érkeztek a helyszínre, ahol elsőként a technikai előkészületeket végezték el a városi és a roma nemzetiségi önkormányzat segítségével. A falak beméretezése, a képek falra vetítése után, sötétben kezdték el a falfestést a kontúrok felrajzolásával. Másnap a kidolgozással folytatták a munkát, amelyet péntekig szeretnének befejezni az alkotók, de hogy milyen tempóban haladnak a festéssel, az függ az időjárástól is.

 

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

 

formáció egyébként nem tipikusan graffitiket készít, inkább az utcaművészetet képviselik, és igény szerint bármit megfestenek. A legtöbb munkájukkal Dunaújvárosban találkozhatnak a járókelők, de otthagyták már kézjegyüket Budapesten és több Tolna megyei településen is. Legutóbb például egy paksi szórakozóhelyet díszítettek ki. A kész falfestményt a Város hete rendezvénysorozat keretében adják át.

A helyszín a választott témával úgy függ össze, hogy valamikor régen ez a paksi játszótér is amolyan grund volt, mint a Pál utcai fiúké. A századfordulón itt volt Grünwald Salamon paksi fakereskedő Duna-parti fatelepe, a közelében a két világháború között épült gőzhengermalom azóta lebontott épülete. Aztán a második világháború után sokáig a TÜZÉP vállalat telephelye üzemelt itt, amelyet 1979-re elköltöztettek, és a gyermekek nemzetközi éve alkalmából modern játszótér épült a paksi fiataloknak. Szinte minden munkát társadalmi munkában végeztek a paksi vállalatok és a költségvetési üzem dolgozói, majd 1980-ban a játszótérhez elkészült a tér nevét adó KRESZ-park is.

Aktuáliskresz parkPaksMolnár FerencPál utcai fiúkTolna megyeInkSane Colors