2024.07.22, Hétfő
Átadták a KRESZ-parkban lévő falfestményt Pakson
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök - Szabó Péter, Paks polgármestere.

Átadták a KRESZ-parkban lévő falfestményt Pakson

telepaks.net

2019.05.19. 19:00

A Paks várossá avatásának 40. évfordulója alkalmából szervezett Város hete programsorozat keretében ma (05.16.) átadták a KRESZ-parkban elkészült falfestményt. Az eseményen Szabó Péter, Paks polgármestere mondott köszöntőt.

Mint elmondta, Molnár Ferenc születésének 140. évfordulója alkalmából írt ki pályázatot az önkormányzat graffiti művészeknek a KRESZ-parkban lévő aszfaltpálya melletti falfelület dekorálására tavaly év végén, a műveknek kötődniük kellett a Pál utcai fiúk című regényhez/filmhez. A felhívásra több mint egy tucat pályamunka érkezett, a győztes a dunaújvárosi InkSane Colors formáció lett, akiknek pályamunkáját a film ihlette. A helyszín érdekessége, hogy a századfordulón itt volt Grünwald Salamon paksi fakereskedő Duna-parti fatelepe, aztán a második világháború után a TÜZÉP vállalat telephelye üzemelt itt, amelyet 1979-re elköltöztettek, és a gyermekek nemzetközi éve alkalmából modern játszótér épült a paksi fiataloknak, majd 1980-ban a játszótérhez elkészült a tér nevét adó KRESZ-park is.

 

 

Szabó Péter kiemelte, hogy a KRESZ-parkot nagyon sokan használják, nagy figyelmet fordít rá az önkormányzat, az itt található sportpályát tavaly októberben felújították, és a játszóteret is folyamatosan gondozzák. – Szeretnénk, ha ez a park valóban egy közösségi térként szolgálna – húzta alá.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az InkSane Colors április 29-én kezdte meg a munkát a KRESZ-parkban. Joó László, Harsányi Zotmund Bence és Boros István szürkületkor érkeztek a helyszínre, a falak beméretezése, a képek falra vetítése után el is kezdték a festést a kontúrok felrajzolásával, majd másnap a kidolgozással folytatták a munkát, amit bárki figyelemmel kísérhetett.

 

 

A graffiti átadásán Joó László elmondta, hogy közel 120 graffiti kannát használtak el a képhez, hárman öt napon át dolgoztak, fejenként körülbelül negyven-negyven munkaórájuk van benne. – Nem klasszikus értelemben vett graffitit csináltunk, hanem inkább egy street art jellegű dolgot, ami reméljük, elnyeri a paksiak tetszését, és óvni fogják – fogalmazott.

 

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök  - Szabó Péter polgármester (b.) köszönetét fejezte ki az InkSane Colorsnak az átadáson, ahol a formációt Joó László (j.) képviselte.

 

Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a visszajelzések azt mutatják, nagy sikere van az ötletnek, az elkészült alkotásnak, és bejelentette, hogy ezen felbuzdulva újabb pályázatot hirdet az önkormányzat graffiti művészeknek. Ebben a helyszín a strandhoz vezető út jobb oldalán lévő új támfal lesz, a téma pedig a jubileum kapcsán Paks.

AktuálisKRESZ-park PaksTolna megyefalfestmény